Žandarmerija da ne koristi zakletvu

Ministar policije Ivica Dačić kaže da Žandarmerija ne treba više da koristi zakletvu u kojoj se navodi da Srbije i srpskog naroda nema bez Kosova.

Izvor: Beta

Subota, 30.06.2012.

16:55

Default images

On smatra da ne treba davati alibi da neko posumnja u dobre namere Srbije.

Nakon konjičke revije "Vidovdan 2012" Dačić je rekao da to nije zvanična zakletva Žandarmerije i da on taj tekst nikada nije odobrio, a ni potpisao.

"Svaka jedinica u MUP-u ima svoju slavu, a slava Žandarmerije je Vidovdan, pa pretpostavljam da je zbog toga i sve drugo u tom znaku", rekao je Dačić.

Ministar je ocenio da ta zakletva ne treba više da se upotrebljava, kako ne bi bilo nedoumica da li njen tekst predstavlja metaforu ili pretnju.

Ministar je dodao da ni žandarmerija ni bilo koja druga jedinica vojske ili policije nikada ne bi uradila bilo šta bez komande državnog vrha, a što bi moglo da ugrozi mir i stabilnost.

Dačić je ponovio da Srbija i njena vlada žele da budu faktor stabilnosti i ocenio da je Srbiji najviše u interesu da region bude miran i stabilan.

Zakletva pripadnika Žandarmerije, specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova, posvećena je Kosovu bez kojeg, kako se navodi, ne postoji srpski narod i Srbija.

"Bez Kosova ne postoji moj srpski narod, Bez Kosova ne postoji moja Srbija...", stihovi su zakletve, koja se prvi put mogla čuti u četvrtak, 28. jula, na Vidovdan, na proslavi Dana žandarmerije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

205 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: