Novi aparati za užičko porodilište

Beograd -- Užičko porodilište dobilo je, u sklopu akcije Fonda B92, dva nova aparata, ali to nije i kraj liste neophodne opreme.

Izvor: B92
Podeli

U užičkom porodilištu tokom 2011. rođeno je 1.540 beba, a ove godine se očekuje još stotinak prinova.

Užički zdravstveni centar nema nijedan pouzdan ultrazvučni aparat, a na području cele Zapadne Srbije samo je jedan 4D ultrazvučni aparat, i to u privatnoj ordinaciji.

I dok je prvi inkubator u užičkom porodilištu eksponat, respiratori stari i do 50 godina još se koriste, ali retko zbog nepouzdanosti.

Dr Nada Slović, načelnica neonatologije Opšte bolnice Užice, posebno ističe značaj opreme, koja je kroz akciju Fonda B92 stigla u Užice, pa se nada da će zahvaljujući nastavku akcije stići novi respiratori i neophodna oprema.

"Naše znanje stvarno ne vredi bez medicinske tehnologije, koju možemo da primenimo, a svi se borimo za kvalitet života koji umnogome u najvećem postotku zavisi upravo od ovih prvih minuta, prvih sati ili prvih dana života novorođenčeta", kaže ona.

Direktor Opšte bolnice dr Boško Ristanović kaže da Užice najveći regionalni centar, koji pokriva gotovo pola miliona ljudi sa područja Zapadne Srbije, istočne Bosne i dela severne Crne Gore. Iako je od vitalnog značaja dijagnostika, ZC Užice ne raspolaže nijednim 4D ultrazvučnim aparatom, kakvih ima na desetine u Beogradu, a koji osim dijagnostike donosi i niz prednosti.

"Bitno nižu stopu smrtnosti dece na rođenju, jer ćemo detektovati probleme na vreme, bitno manji broj dece koja će se roditi sa anomalijama i bitno manji utrošak i lekova i korišćenje izoleta, upošljavanje neonatolgije u kasnijem tretmanu dece", kaže dr Ristanović

Dr Milena Aćimović, načelnica ginekologije, koja se bavi i naučno istraživačkim radom u oblasti ranog prepoznavanja mogućih komlikacija u trudnoći, kaže da je ultrazvučni 4D aparat ključni da se spreči prevremeni porođaj.

"Pregledom između 22 i 24 nedelje gestacije, kada merimo dužinu cervikalnog kanala i ukoliko je manje od 15 milimetara smatramo da kod te trudnice postoji rizik za nastajanje prevremenog porođaja i preduzimamo određene mere, hospitalizujemo je, uvedemo joj eventualno toholitičku terapiju kako ne bi došlo do prevremenog porođaja", kaže ona.

Pouzdana oprema doprinosi i stvaranju zdravije populacije. Iako je obično cena tih uređaja visoka, dugoročno oni doprinose uštedi na lečenju i terapijama, koje mogu biti sprečene upravo ranom, ali pouzdanom dijagnostikom.

strana 1 od 166 idi na stranu