Dan Dunava obeležen na Adi Huji

Beograd -- Centralnom proslavnom u parku Supernatiral na Adi Huji u Beogradu danas je obeležen Međunarodni dan Dunava.

Izvor: Tanjug Beograd
Podeli

Prema rečima organizatora, Ada Huja kao mesto održavanja proslave odabrano je kako bi bio obeležen početak radova na revitalizaciji ovog, ekološki ugroženog dela Dunava.

"Mi, koji živimo na obalama Dunava treba da se ponašamo tako da ne ugrožavamo život budućih generacija", rekao je direktor Republičke direkcije za vode Aleksandar Prodanović.

On je podsetio da se najveći i "ekonomski najjači" gradovi u Srbiji nalaze upravo na Dunavu, čijem slivu pripada oko 92 procenta zemlje.

"Dunav je krvotok zemalja kroz koje protiče i obaveza je Srbije, kao potpisnice međunarodnih obaveza da ga zaštiti. Ja sam se uverio da vaša zemlja svake godine napreduje u zaštiti ove bitne evropske reke", kazao je na generalni sekretar Evropske komisije za Dunav Filip Veler.

Prema njegovim rečima, Dunav ima poseban ekološki značaj ne samo za zemlje kroz koje prolazi, već za celokupnu Evropu.

Načelnica Odeljenja za planove i projekte u oblasti zaštite životne sredine grada Beograda Nataša Đokić najavila je da će na Adi Huji, nizom projekata biti izmenjena ekološka situacija ovog dela Dunava, koja kako tvrdi, trenutno nije pozitivna.

Posetioce proslave, koji su zahvaljujući propagandnom materijalu mnogih nevladinih organizacija, mogli da se bolje upoznaju sa ekologijom, zabavljali su dečji horovi, Minja Subota, Leontina, inspektor Blaža kao i mnogi drugi.

strana 1 od 166 idi na stranu