Sloboda medija ključna za Vučića

V.d. predsednika SNS Aleksandar Vučić kaže za "Politiku" da su medijske slobode u Srbiji jedna od ključnih stvari na kojima će insistirati.

Izvor: B92

Petak, 29.06.2012.

22:56

Default images

UNS i NUNS različito su reagovali na njegovu najavu da će biti ukinut restriktivni Zakon o javnom informisanju.

"Za nas je bitno da postoji sloboda štampe. To je jedan od pet naših prioriteta, od kojih nećemo odustati", kaže Vučić, ne želeći da navodi detalje i rokove do kada će medijski zakon biti promenjen.

"Oni podrazumevaju dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora sa EU, borbu protiv korupcije, rešavanje budžetskih problema na prihodnoj i na rashodnoj strani, zatim sprovođenje principa pravne države, odnosno garantovanje prava nacionalnih manjina i slobode štampe u Srbiji, kao i napredak poljoprivrede", dodao je Vučić.

Potpredsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Jelka Jovanović za"Politiku" potvrđuje da Zakon o javnom informisanju treba da se menja, što je i predviđeno medijskom strategijom.

"To treba da se desi u narednih nekoliko meseci. Naravno da udruženja imaju primedbe na postojeći zakon i NUNS ima predloge šta i kako treba da bude regulisano", objašnjava Jovanovićeva, ali dodaje da je "neozbiljno davati takve izjave kao što je ukidanje zakona, zato što medijska regulativa mora da postoji".

"Što se tiče Vučića i naših iskustava sa njegovim zakonom o informisanju, ne raduju nas najave da će se na bilo koji način time baviti. Inače, ne možemo govoriti o restriktivnim odredbama ovog zakona, jer one nisu na snazi, pošto su sve oborene na Ustavnom sudu. Treba poboljšati medijsku regulativu, i to treba da se radi na ekspertskom, a ne na političkom nivou. Očekujemo da uskoro započne i javna rasprava o tim zakonskim predlozima, koji su predviđeni medijskom strategijom", kaže potpredsednica NUNS-a.

Za razliku od nje, potpredsednik Udruženja novinara Srbije Petar Jeremić navodi da je ohrabren izjavom lidera SNS-a i očekuje da će Narodna skupština sporni zakon ubrzo da stavi van snage.

"Pozdravljamo Vučićevu najavu, za nas je to veliko ohrabrenje. Bili smo prijatno iznenađeni što SNS nije ni glasao za neustavne izmene Zakona o javnom informisanju pre tri godine. Verujemo da će parlament ukinuti postojeći medijski zakon, koji ima mnogo nedostataka. Ono što tražimo, i kao UNS i kao medijska koalicija, jeste da nova vlada počne sa sprovođenjem akcionog plana iz Medijske strategije i izmenom i ostalih zakona koji su predviđeni tim planom. Naš zahtev je da, za razliku od bivše vlade, ova vlada prilikom izrade zakona konsultuje novinarska i medijska udruženja. Imajući u vidu da se SNS suprotstavio usvajanju drakonskog zakona iz 2009, to nam uliva nadu da će se stanje u našoj profesiji poboljšati", napominje Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: