"Smišljena provokacija na Merdaru"

Direktor policije Milorad Veljović osudio incidente na administrativnom prelazu Merdare i punktu Dobrosin i ocenio da je reč o novim smišljenim provokacijama.

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.06.2012.

15:43

Default images

Govoreći o incidentu na Merdaru, Veljović je precizirao da su prehodne noći oko 22 časova dva autobusa krenula sa navijačima Partizana prema Gazimestanu. "Mi smo izvršili kontrolu autobusa i kod navijača nije pronađeno ništa što bi ukazivalo da ih treba vratiti. Nismo imali nikakvog osnova da ih vratimo", rekao je Veljović

On je objasnio da su autobusi išli na adminsitrativni prelaz Rudnice i da im je "na neki način" dato odobrenje od Kosovske policijske službe da udju na teritoriju Kosova, ali su u medjuvremenu vraćeni na Merdare.

Prema rečima Veljovića, posle toga došlo je do razbijanja tri stakla na autubosima a kada su navijači izašli došlo je do njihovog sukoba sa pripadnicima KPS koji su upotrebili vatreno oružje i hemijska sredstva.

Prema podacima direktora policije, devet navijača je povredjeno od kojih dvojica teže. Zadobili su prostrelne rane i hospitalizovani su u kliničkom centru Niš", precizirao je Veljović. Ovakvo postupanje kosovske policije, dodao je, medjunarodne snage ne mogu da dozvole.

"Srpska policija postupila je u skladu sa našim ovlašćenjima. Pojačali smo te administrativne prelaze ali je ponovo došlo do incidenta. Još jednom ukazujem da ova pitanja mora da reši politika a ne policija koja se isključivo drži svojih ovlašćenja", smatra Veljović.

On je dodao da to "nije put da se rešava odredjena politička situacija" i da ovakvi slučajevi nisu dobar primer. Veljović je naglasio da je srpska policija u kontaktu sa predstavnicima medjunarodnih snaga na Kosovu, tačnije sa Euleksom, ali se požalio da od njih ne može da dobije dobre podatke.

"Uglavnom prebacuju odgovornost. Nastavićemno da istražujemo i ovaj, jedan u nizu smišljenih provokacija za koje se bojim da će biti nastavljene i ubuduće", naveo je Veljović.

Govoreći o pucnjavi u Dobrosinu, on je rekao da je izvršen streljački napad na policiju Srbije i precizirao da je u tom trenutku na punktu bilo pet policajaca od kojih je jedan lakše povredjen gelerom u ledja.Veljović je naglasio da policija nije dala nikakav povod za ovaj napad, drugi za kraće vreme.

"Naprotiv, mi pokušavamo da vratimo odnose na normalu, odnosno da potpuno kontrolišemo situaciju u tom delu Srbije. Nećemo dozvoliti da bilo ko dalje povredjuje policiju. Činićemo sve da se ukaže i medjunarodnoj zajednici da ovo nije ispravan put", kazao je direktor policije.

Veljović je poručio da će policija učiniti sve što je potrebno da pronadje izvršioca i da će adekvatno odgovoriti, ukazujući Euleksu ali i svim drugim akterima na KiM da se problemi, kakvi god bili, ne rešavaju na ovakav način.

Dačić: Međunarodne snage moraju da obezbede mir

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Ivica Dačić je povodom incidenata na Merdaru rekao da su incidenti za svaku osudu i da njih pre svega treba da spreče međunarodne snage.

"Vidovdan je veliki praznik za srpski narod i za svaki Vidovdan se dešavaju incidenti na Kosovu i Metohiji. Ako srpski narod na Kosovu i Metohiji ne može da obeleži Vidovdan - dan velikog srpskog stradanja, onda se postavlja pitanje kako neko može da obezbedi miran život Srba na Kosovu", rekao je Dačić nakon što je od predsednika Srbije Tomislava Nikolića dobio mandat za sastav nove Vlade Srbije.

"Vi znate da na Kosovu i Metohiji ne postoje naše bezbednosne snage, ali nova vlada Republike Srbije, ako bude formirana, insistiraće upravo na tome. Svi razgovori koji se vode o Kosovu i Metohiji, moraju da polaze od toga da se sačuva mir", rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: