Problematično čak 15.000 dece

Čak 15.000 dece, među kojima je 2.000 devojčica, našlo se prošle godine pred centrima za socijalni rad, zbog nepristojnog ponašanja, nasilja, krađa ili tuča.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.06.2012.

07:41

Default images

Najviše maloletnika "prošlo" je sa lakšim ukorima, ali nije ni mali broj onih koji su se našli pod pojačanim nadzorom stručnjaka ili su završili iza rešetaka, pišu Novosti.

Probleme u ponašanju imala su čak i deca u predškolskom uzrastu. Prema podacima centara za socijalni rad širom Srbije, evidentirano je 3.000 prestupnika uzrasta od šest do 14 godina, a 12.000 starosti od 15 do 18.

"U poslednjih par godina smo uveli novinu u radu sa maloletnim delinkventima i trudimo se da ih maksimalno poštedimo sudskih procesa. To znači da svi oni koji su imali lakše prestupe ili im je to bio prvi prekršaj mogu da prođu mimo sudske procedure. Takva je odluka doneta nakon što je zaključeno da na decu ovakav, strogo pravni tretman, uglavnom ostavlja negativne posledice. U tom se slučaju poseže za takozvanim vaspitnim nalozima i od početka ove godine već je izdato takvih 300 naloga", objašnjava Živorad Gajić, direktor Zavoda za socijalnu zaštitu.

Ovi "nalozi" podrazumevaju rad isključivo na dobrovoljnoj osnovi. Najčešće se maloletni delinkvent izvini svojoj žrtvi, a porodici se nadoknadi šteta.

U takve mere spada i obećanje da će dete ići redovno u školu, da će se baviti humanitarnim radom, ići na grupnu terpiju, a ukoliko je potrebno i da pristane da se testira na upotrebu droga i alkohola, a potom i leči. Na ovaj način maloletnik nema nikakav dosije, niko ne zna da je ikada bio problematičan što mu značajno olakšava život u prirodnoj sredini kada se ceo tretman završi.

Ipak, ne deluje ovaj metod na svu decu podjednako. Tako je lane čak 2.700 dečaka i devojčica ponavljalo svoje greške. Nad njima je zato pojačan nadzor stručnih radnika pa su svi oni, zajedno sa roditeljima, bili pod budnim okom centara za socijalni rad koji su pratili kako se dete "prevaspitava" - ide li redovno u školu, posećuje li dnevne boravke i pridržava li se terapije.

U slučaju da ni ovaj metod ne pokaže rezultate, sledi im - pritvor. Tako je u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu završilo njih 150, a u maloletničkom zatvoru u Valjevu 27 dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: