Mislili da je granata "školska"?

Beograd -- Pogrešna procena da je granata pronađena u travi na vojnom poligonu na Pasuljanskim livadama "školska", a ne bojeva, mogući je razlog eksplozije, pišu Novosti.

Izvor: Večernje novosti
Podeli

Podsetimo, u eksploziji koja se dogodila u ponedeljak poginuli kadeti Vojne akademije Filip Milojević i Milina Miletić, a sedmoro njihovih kolega lakše i teže ranjeno.

Na ovu sumnju, koju analiziraju vojni organi koji tragaju za uzrokom tragedije kakva dugo nije potresla Vojsku Srbije, ukazuje mesto gde je pronađena, ali i ležerno postupanje kadeta koji su je pronašli. Iako je municija za nastavu vidno obeležena, događa se da zub vremena ukloni oznake koje pokazuju kakva je stvarna namena projektila.

Na kobni trag da je granata "manevarska" kadete je mogla da navede i lokacija otkrivanja, budući da je nađena nedaleko od šumarka u kome se razapinju šatori za nastavu. Ovo mesto najmanje pola časa hoda daleko je od položaja za paljbu, odnosno dvostruko više od prostora gde su ciljevi gađanja.

Ovo pitanje, ali i poreklo "zalutale" granate koju su kadeti, pripremajući se za završnu vežbu "Diplomac 2012" otkrili u travi, otkriće tela koja su formirana u cilju rasvetljavanja nesreće. Glavnu reč vodi komisija koja je osnovana po nalogu ministra odbrane, koja radi daleko do očiju javnosti.

"Njen sastav i ime vojnog funkcionera koji je na njenom čelu nisu obelodanjeni, kako bi se isključili pritisci na rad članova," rečeno je "Novostima" u Ministarstvu odbrane. "U njoj su visoke vojne starešine koji će objektivno analizirati sve okolnosti."

Komisija, zajedno sa tužilaštvom, istražnim sudijom i Inspektoratom odbrane, traga i za osobama koje su "posejale" kobnu granatu, ali i onima koje su bile zadužene za čišćenje terena. Da su zatajile službe za brigu o projektilima, čulo se u četvrtak na sahrani poginulog kadeta Milivojevića. Njegov otac nad sandukom sa telom sina optužio je Vojsku Srbije za propust u detektovanju granate.

"Kako je moguće da vojska nema detektor koji bi otkrio granatu od koje su stradala naša deca?" pitao je oficire VS Filipov otac Tomislav.

Grešaka je bilo mnogo. I onih u sistemu i, svakako, pojedinačnih. Od nalaza komisija zavisiće i sankcije koje će neko iz Vojske Srbije i Vojne akademije morati da pretrpi. Odgovornost za nesreću, prema onome što se zasada nezvanično čuje u Vojsci Srbije, biće ograničena na nivo Vojne akademije, pišu "Novosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu