Kragujevac:Zabranjen performans GSA

Gej strejt alijansa saopštila je da su gradska uprava i Savet za bezbednost Kragujevca zabranili performans "Demonstracija kartonskih LGBT lutaka".

Izvor: Beta

Četvrtak, 21.06.2012.

17:13

Default images

"Za Gej strejt alijansu je potpuno jasno da Kragujevac, suprotno tvrdnjama njegovog gradonačelnika Veroljuba Stevanovića i lokalnog saveta, nije bezbedan grad za njegove stanovnike i goste", navela je Alijansa u saopštenju.

Alijansa je navela da je aktiviste od petka, kada su stigli u Kragujevac, zastrašivala i pratila lokalna navijačka grupa "Crveni đavoli", čiji je vođa osoba sa nadimkom Četnik, koji se kod zaposlenih u Gradskoj upravi raspitivao o kretanju aktivista.

"GSA se sa pravom pita ko zaista vodi Kragujevac, izabrani gradonačelnik Stevanović ili dotični Četnik i njegovi huligani", upitala je Alijansa i ocenila da se gradska vlast Kragujevca povlači pred najmanjim pretnjama.

Alijansa je navela da je u petak, 15. juna, tražila odoborenje za održavanje skupa, ali da je jutros obaveštena da je u ponedeljak, 18. juna, za istu lokaciju i za isto vreme odobrenje tražio i izvesni "Pokret ponosnih Kragujevčana"

Savet za bezbednost Kragujevca kojim je predsedavao Stevanović, odlučio je juče da bi istovremeno održavanje skupova dve organizacije koje imaju suprotne stavove i uverenja ugrozilo "ugled Kragujevca kao jednog od najbezbednijih gradova u Srbiji" i da je zato savet odlučio da se ne odobre oba skupa.

Performans je trebalo da bude održan u okviru projekta "Zajedno za jednakost LGBT osoba".

Alijansa je navela i da su aktivisti u ispred zgrade gradske uprave čuli komentar jednog muškarca koji je bio nezadovoljan jer "ne zna gde su sada pederi, a išli su da ih jure po gradu". Ta organizacija je dodala da je u petak bila bila prinuđena da odloži održavanje istog događaja zbog sličnih opstrukcija iz kragujevačke gradske uprave.

"Iako je i taj događaj GSA blagovremeno prijavila policiji i gradu prethodno se raspitavši za propise i neophodnu dokumentaciju, aktivistima GSA je tek na licu mesta pola sata pre održavanja skupa od strane komunalnog inspektora saopšteno da nedostaje određeni dokument bez kojeg nije moguće održati skup", navela je Alijansa.

Predstavnicima GSA je u gradskoj rečeno da se sve to radi zbog "dobrobiti organizatora", bez razjašnjenja da li se radi o bezbednosnoj ili samo tehničkoj prepreci oko dobijanja dozvole za postavljanje najobičnijeg štanda u centru grada.

"GSA je ubeđena da bi danas građani Kragujevca, baš kao i građani Novog Sada gde je prošle nedelje održana ista akcija, imali dosta razumevanja za planirani događaj", navela je Alijansa i ocenila da su građani Kragujevca očigledno taoci svoje vlasti koja, umesto da se obračunava sa nasilnicima, pravi kompromise sa njima i zabranjuje jednu bezazlenu i najobičniju akciju.

Alijansa je izrazila nadu da će Kragujevčani u dogledno vreme dobiti vlast spremnu da zaštiti svoje građane i goste u skladu sa zakonima i u duhu tolerancije i koja se neće uplašiti i pokleknuti pred šačicom huligana.

"Gradske vlasti ne odmažu promociji GSA"

U reagovanju na saopštenje GSA, Informativna služba grada saopštila je da je jedini razlog zašto nije odobreno održavanje performansa taj što je i Udruženje ponosnih Kragujevčana zatražilo da istog dana na istom mestu održi skup.

"Ne postoji nijedan razlog da grad Kragujevac odmaže promociji projekta 'Zajedno za jednakost LGBT osoba'", navedeno je u saopštenju gradske uprave koja naglašava da je Kragujevac ne samo bezbedan već i otvoren grad u kojem svako ima pravo na javno izražavanje stavova i mišljenja.

"Kragujevac je grad koji se zalaže za afirmaciju tolerancije, različitih opredeljenja i vrednosti i lokalna samouprava izražava žaljenje što su predstavnici GSA zabrinutost za bezbednost shvatili kao zabranu odnosno opstrukciju kragujevačke gradske uprave koja nema razloga niti da pomaže niti da odmaže organizaciju takvog preformansa", kaže se u saopštenju.

Naglašavajući da grad Kragujevac vodi gradonačelnik Veroljub Stevanović, u interesu ne samo građana Kragujevca, organa reda nego i ljudi koji su gosti u ovom gradu, Informativna služba navodi da Kragujevac ne može da snosi odgovornost za dogadjaje na terenu koji su se desili 15. juna, tim pre što GSA taj skup nije prijavila gradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: