Nikolić sa Stoltenbergom i Pinerom

Rio de Ženeiro -- Tomislav Nikolić susreo se na marginama samita u Rio de Žaneiru sa premijerom Norveške Jensom Stoltenbergom i predsednikom Čilea Sebastijanom Pinerom.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Stoltenberg je Nikoliću čestitao na izboru za predsednika i naglasio da prijateljstvo Norveške i Srbije datira još iz perioda Drugog svetskog rata.

Predsednik Nikolić je zahvalio premijeru Stoltenbergu na dosadašnjem interesovanju norveških kompanija za investiranje u Srbiju i izrazio nadu da će u narednom periodu biti još više novih investicija.

Nikolić je, tokom tog sastanka, poručio da će Srbija nastaviti svoj evropski put.

"To je važno za ekonomsku budućnost Srbije", rekao je Nikolić i dodao da će Srbija učiniti sve kako bi popravila poslovni ambijent u cilju privlačenja novih stranih investicija.

Predsednik Pinera takođe je istakao da je potrebno raditi na unapređivanju ekonomske saradnje Srbije i Čilea u interesu građana obe prijateljske države.

Predsednik Srbije razgovarao je danas u Rio de Žaneiru sa visokim predstavnicima Mađarske, Turske, Maroka. Predsednik je imao i neformalne sastanke sa ministrima spoljnih poslova Brazila i Bugarske, saopštila je predsednikova Pres služba.

"Svi sastanci su protekli u prijateljskoj atmosferi i međusobnom uvažavanju, uz isticanje činjenice da je dobijanje datuma za početak pregovora (Srbije) o pristupanju Evropskoj uniji jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih ciljeva Srbije", dodaje se u saopštenju.

Uz očekivanje da će nova vlada biti što skorije formirana, visoki zvaničnici tih zemalja su, kako se dodaje, poželeli Srbiji mnogo uspeha u njenom ekonomskom oporavku.

Trodnevni samit UN o Zemlji, "Rio 20 plus" počeo je juče u Rio de Žaneiru i na njemu učestvuje više od sto šefova država ili vlada.

U delegaciji Srbije, koju predvodi predsednik Nikolić, su ministri spoljnih poslova Vuk Jeremić i ministae životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Trodnevni samit Ujedinjenih nacija o Zemlji "Rio 20 plus" posvećen je ekologiji i siromaštvu, uz upozorenje generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki- Muna da "vreme nije na našoj strani" za rešavanje sve duže liste problema.

Usvajanje završnog akta

Inače, u Riju su se predstavnici država dogovorili o završnom aktu, kojim se zapravo usvaja "platforma zaštite životne sredine i održivog razvoja u narednih 10 godina".

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić, koji je deo srpske delegacije na samitu UN u Brazilu, rekao je da će na osnovu toga naša zemlja dobiti novčana sredstva za sprovođenje politike održivog razvoja i napomenuo da će Srbija učesnicima samita predstaviti potencijale i mogućnosti da se u nekoliko narednih godina u „zelenoj ekonomiji" otvori 50.000 radnih mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 54 idi na stranu