Kadeti povučeni, otkazan "Diplomac"

Pripreme za završnu vežbu "Diplomac 2012" kadeta Vojne akademije na poligonu "Pasuljanske livade" prekinute su zbog pogibije dvoje i ranjavanja sedmoro kadeta.

Izvor: B92

Utorak, 19.06.2012.

14:57

Default images

Svi učesnici se vraćaju u Beograd, a odluka načelnika Vojne akademije faktički znači da ove neće biti obeležen kraj školovanja najstarije generacije kadeta.

"Pripreme za povratak u Beogradu, koji podrazumevaju i pakovanje opreme su u toku", rekao je Tanjugu načelnik Uprave Ministarstva odbrane za odnose s javnošću pukovnik Milivoje Pajović.

On je naveo da je tu odluku, čija realizacija bi trebalo da se završi tokom dana, doneo načelnik Vojne akademije general-major Mladen Vuruna.

Istraga o nesreći, u kojoj je na poligonu "Pasuljanske livade" poginulo dvoje, a ranjeno sedam kadeta i kadetkinja Vojne akademije, je u toku, a po naredbi ministra odbrane Dragana Šutanovca suspendovano je pet nadležnih starešina do okončanja istrage.

Ministar odbrane je, do okončanja istrage, udaljio s dužnosti pet oficira u lancu komandovanja koji su učestvovali u pripremi vežbe "Diplomac 2012" na "Pasuljanskim livadama".

Načelnik Vojno-medicinske akademije brigadni general Marijan Novaković izjavio je da je zdravstveno stanje kadeta koji su povređeni u eksploziji stabilno i da se oni oporavljaju. Novaković je Tanjugu kazao da su povređenima urađene i analize krvi, da su nalazi dobri i da nemaju bolove.

Ministarstvo odbrane je zatim u saopštenju navelo da je zdravstveno stanje dvoje kadeta koji su teže povređeni u nesreći "stabilno i bez znakova životne ugroženosti".

Dvoje kadeta se leče u Klinici za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju, dvoje u Klinici za grudnu hirurgiju, a po jedan u klinikama za neurohirurgiju, plastičnu hirurgiju i opekotine i očne bolesti.

Medicinsko osoblje VMA preduzima sve neophodne mere kako bi oporavak povređenih kadeta bio što brži i uspešniji, ističe Ministarstvo odbrane, u čijem sastavu je ta vojno-medicinska ustanova.

Tragedija se dogodila juče u 9.05 sati, kada je jedan od kadeta pronašao projektil iz automatskog bačača granata na poligonu kraj Ćuprije, tokom redovnih aktivnosti u skopu priprema za završnu vežbu "Diplomac 2012" kadeta četvrte godine Vojne akademije.

Istražni sudija: Uskoro novi podaci o eksploziji

Viši istražni sudija u Jagodini najavio je da bi "za par dana" mogao da izađe u javnost sa novim podacima oko eksplozije. U međuvremenu stručnjaci ističu komandnu, ali i ličnu odgovornost.

Zašto je par meseci pred kraj školovanja u eksploziji poginulo dvoje budućih oficira, a sedmoro ranjeno na prostoru na kom se inače ne koristi municija, a na kom je bilo još 600 ljudi, još uvek se ne zna, ali se uveliko govori o odgovornosti.

"Odgovornost postoji na nivou komande koja je loše izvršila proceduru čišćenja. Pirotehničari nisu izvršili svoj posao. Drugo, moglo bi se reći i da je odgovornost individualna. Ne mogu da verujme da kadet četvrte godine ne zna kako se postupa sa minskim napravama koje su neeksplodirane", rekao je Miroslav Lazanski, komentator "Politike".

Vojska ima veoma precizna pravila igre i sigurno će odgovornost biti utvrđena i to na stroži način nego što se to radi u civilnom društvu, ističe vojni analitičar Aleksandar Radić.

"Oni nisu smeli da dotaknu to sredstvo. Mislim da je i malo dete na Balkanu naučilo da ako vidi eksplozivnu napravu prvo treba pozove nekog drugog. Mi pričamo o mladim ljudima, koji su otišli korak dalje nego što je to trebalo i naravno vojska će postaviti pitanje ko ih je nadzirao i da li je to moglo da se spreči. Projektil nije smeo da bude tu gde je zatečen, ali reč je poligonu na kojem su hiljade i hiljade gađanja organiozovane", objašnjava on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: