"Obnoviti crkvu na Lovćenu"

Mitropolit Amfilohije zatražio je da povodom 200 godišnjice rođenja Petra II Petrovića Njegoša bude obnovljena crkva Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 17.06.2012.

20:02

Default images

Mitropolit crnogorsko-primorski je rekao da je o mogućnosti obnove Njegoševe kapele na Lovćenu, posvećene Svetom Petru Cetinjskom, a srušene pre 40 godina, već razgovarao sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, a obratiće se i premijeru Igoru Lukšiću.

"Tražimo i zahtevamo, molimo se i nadamo da će to biti ispunjeno, odnosno da će se, povodom 200. godišnjice rođenja Petra II Petrovića Njegoša, koji se rodio 1813. godine, obnoviti i crkva Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu", kazao je mitrpolit Amfilohije.

On je u crkvi Svetog Petra Cetinjskog na Prčanju, replici lovćenske crkve, danas na dan Svetog Joanikija Bokeškog, služio Svetu arhijerejsku liturgiju.

Amfilohije je kazao da na Lovćenu ima mesto gde crkva može da ponovo bude izgrađena i da se u njoj, po zaveštanju Petra II Petrovića Njegoša, pohrane njegovi zemni ostaci.

"Pomolimo se gospodu da prosvetli naše glavare da shvate koliki je strašan zločin izvršen protiv Svetog Petra Cetinjskog i protiv Petra Drugog Petrovića Njegoša, protiv Lovćena i protiv zaveštanja i svetinje", kazao je mitropolit crnogorsko-primorski.

On je, kako prenose podgorički mediji, istakao da je prošlo 40 godina od strašnog zločina - rušenje Njegoševe kapele na Lovćenu.

"Rušenjem crkve na Lovćenu pogaženo je zaveštanje Petra II Petrovića Njegoša. To je nešto najstrašnije što može da se dogodi jednom vremenu i jednom narodu", kazao je Amfilohije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: