Nema knjižica i kad ima lekara

Izabrani lekar ne podrazumeva automatski i overenu zdravstvenu knjižicu, zbog toga što se podaci sporo ažuriraju.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.06.2012.

16:51

Default images

Izabrani lekar jedan je od dva uslova za overu zdravstvene knjižice, međutim obična formalnost za mnoge može da znači i dosta izgubljenog vremena.

Najviše šetnji od šaltera do šaltera za sada izazivaju sporo ažurirani podaci.

Izabrani lekar ne podrazumeva automatski i overenu zdravstvenu knjižicu, čak ni kad su uredno plaćeni doprinosi.

Sporo ažuriranje podataka o izabranom lekaru u domovima zdravlja i njihovo slanje u Republički fond za zdravstvenu zaštitu sve češće dovodi do toga se kod lekara, umesto za savet ili recept, ide po potvrdu.

„Ako mi kažete da je bilo situacija da je neko izabrao lekara, a nije uspeo da overi knjižicu, mogu da vam kažem da je postojao neki mali vakuum, da su se iz domova zdravlja podaci nama prosleđivali jednom mesečno, a od ovog meseca prosleđuju nam se podaci sedmično“, objašnjava portparolka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Mirosavljević.

U RFZO dodaju i da sada svako može na njihovom sajtu da proveri da li je izabrani lekar i evidentiran. Zašto se podaci ne ažuriraju svakodnevno umesto jednom nedeljno, u fondu kažu da zavisi od onih kod kojih se lekari biraju.

„Nije i ne može sve da bude na Fondu. Izabrani lekar se bira u domu zdravlja, potpisuje se izjava, to se ažurira u domu zdravlja, a kasnije se podaci prosleđuju Fondu“, kaže Sanja Mirosavljević.

A u domovima zdravlja sve zavisi od dobre organizacije. Od kada su uvedeni rokovi i obaveza da svi moraju da imaju svog lekara, broj onih koji odlaze u dom zdravlja samo da bi otvorili zdravstveni karton znatno se povećao.

U Domu zdravlja Savski venac od početka juna dnevno oko 30 pacijenata dolazi samo da bi izabrali lekara.

„Mi u domu zdravlja imamo sasvim dovoljan broj pacijenata, tako da nam to sada pravi veliko opterećenje, jer skoro svi lekari imaju oko 2.000 pacijenata“, kaže doktorka Mirjana Radnjić Kukić iz DZ Savski venac i dodaje:

„Imamo isturene ambulante, pa ih malo usmeravamo prema isturenim ambulantama i onim lekarima koji nemaju dovoljan broj pacijenata. Problem su oni koji su već izabrali svog lekara, penzioneri, pa se plaše da li im treba taj papir i onda oni dolaze u većem broju da traže te papire“.

Još 20 odsto građana, odnosno skoro milion i po ljudi tek treba da potpiše izjavu o izabranom lekaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: