Jun mesec LGBT prava

Beograd -- Projekat čiji je cilj smanjanje predrasuda prema LGBT populaciji biće sproveden tokom juna u više gradova, saopštile organizacije koje sa bave ljudskim pravima.

Izvor: Beta
Podeli

U okviru projekta "Zajedno za jednakost LGBT osoba" biće organizovane različite aktivnosti poput projekcija filmova i promocija kulturnog stvaralaštva LGBT osoba, čiji je cilj da doprinesu smanjenju predrasuda prema LGBT populaciji i da promoviše princip jednakosti i nenasilja, kao i potrebu za smanjenjem diskriminacije.

Projekat će početi 8. juna u Novom Sadu, a finalne aktivnosti će se održati u Beogradu od 23. do 29. juna, među kojima je i obeležavanje Dana ponosa 27. juna, kaže se u saopštenju.

Ovaj projekat je izabran na konkursu programa "Kalendar ljudskih prava" koji sprovodi Uprava za ljudska i manjinska prava pri Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu sa ciljem unapređenja i zaštite ljudskih prava u Srbiji

Pet nevladinih organizacija koje se bave ljudskim i LGBT pravima u Srbiji u različitim oblastima: Gej strejt alijansa kao nosilac projekta, Gej lezbejski info centar, Centar za kvir studije, Laud end kvir i Q-klub deo su tog projekat.

Jun je izabran kao mesec LGBT prava zbog međunarodnog Dana ponosa, koji se obeležava u znak sećanja na takozvanu Stounvolsku revoluciju
1969. godine, kada su se LGBT osobe u Njujorku suprotstavile policijskoj raciji, a ti protesti se označavaju i kao početak savremenog LGBT pokreta.

Projekat "Zajedno za jednakost LGBT osoba" će biti finansiran sredstvima iz tog programa Uprave za ljudska i manjinska prava u iznosu od oko 1,3 miliona dinara i od Ambasade Holandije u Beogradu u iznosu od 700.000 dinara.

"Ovaj projekat ni na koji način nije povezan sa najavljenom Paradom ponosa i organizacije koje sprovode ovaj projekat ne učestvuju u
organizovanju Parade", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 166 idi na stranu