Preti nestašica ili skuplji lekovi

Beograd -- Srbiji preti nestašica lekova ako država ne uskladi zvanični kurs za nabavku lekova s realnim kursom, što je od Vlade zatražilo 16 svetskih proizvođača lekova.

Izvor: Blic
Podeli

S druge strane, ukoliko bi Vlada prihvatila ovakav zahtev i nabavni kurs, koji je sada 99,3 dinara za evro, uskladila s realnim, koji je premašio 117 dinara za evro, to bi dovelo do poskupljenja medikamenata.

Proizvođači novih lekova okupljeni u Udruženju INOVIA zatražili su od premijera i ministarstava zdravlja i trgovine usklađivanje kursa, jer zbog te neusklađenosti, kako kažu, farmaceutske kuće koje posluju u Srbiji na svakoj kutiji leka gube više od 18 odsto.

Članice udruženja zatražile su da se utvrdi zakonska obaveza korekcije cena lekova s kursom evra na mesečnom nivou, ili svaki put kada razlika između zvaničnog kursa NBS i kursa uredbe iznosi više od tri odsto.

"Farmaceutske kompanije pristale su još 2011. da sve lekove s takozvanih A i A1 lista isporučuju po 10 odsto nižoj ceni u odnosu na zvaničnu cenu, što je budžetu Srbije donelo uštedu od 1,2 milijarde dinara godišnje. Uz to i uz gubitke zbog kursa, proizvođači gube skoro trećinu vrednosti. Do sada su oni sami pokrivali tu razliku, ali pitanje je vremena dokle će još moći to da rade", kaže Bojan Trkulja, direktor INOVIA, ali ne želi da precizira koliko će još dugo farmaceuti pokrivati te gubitke pre nego što prestanu da isporučuju lekove.

U pismu koje je Udruženje INOVIA uputilo Vladi dodaje se da ministarstva zdravlja i trgovine već godinu dana nisu obnovila redovnu odluku o maksimalnim veleprodajnim cenama novih lekova, a zbog tog kašnjenja više od 400 lekova nije dostupno pacijentima.

strana 1 od 166 idi na stranu