"Barikade ostaci pogrešne politike"

Čedomir Jovanović kaže da je situacija na KiM krajnje ozbiljna i da je neophodan novi, racionalniji koncept politike prema Kosovu. Samardžić: Tražiti sednicu SB

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 01.06.2012.

17:18

Default images

"On može da bude napravljen i mi smo spremni da o njemu javno razgovaramo, bez kalkulisanja i vrlo otvoreno, između ostalog i u procesu formiranja nove vlade, nezavisno od toga ko će biti vlast, a ko opozicija. To je odgovornost nas političara u Srbiji, zato što cenu naših odnosa ili zabluda ne mogu više da plaćaju ljudi koji na Kosovu žive", istakao je Jovanović u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Jovanović je povodom jutrošnjeg incidenta na severu Kosova rekao da svi u ovom trenutku moraju da se ponašaju politički razumno i odgovorno i da se "ne zaklanjaju iza rutinskih apela na sve strane".

"Više nema vremena za kalkulisanje, nemušte izjave ili saopštenja. Onaj ko želi da bude politički lider u Srbiji, pre svih predsednik Srbije, dužan je da makar sada, posle svega i uz veliko zakašnjenje, razume i jasno saopšti istine o kojima smo mi govorili još prošlog leta, kada je koncept barikada i klinča Srba sa međunarodnom zajednicom dugo podržavan iz Beograda", kazao je Jovanović.

On je istakao da nijedan sunarodnik na Kosovu ne sme više da bude izložen sukobima, rizicima po život, jer "nijedna politika nije toga vredna, a naročito ne ona koje se stalno zaklanja iza fraza o nacionalnom jedinistvu, bez spremnosti da kaže šta bi to jedinstvo podrazumevalo, kakva je korist za kosovske Srbe u sukobu sa međunarodnom zajednicom i Prištinom".

"Zato ni danas problem barikada i njihovog uklanjanja ne može biti sveden na pitanje odnosa predsednika opština na severu Kosova i zvaničnika međunarodnih trupa. Te barikade su poslednji ostaci pogrešne i tvrdoglave politike koja mora da se zameni novom i realnijom politikom, koja neće robovati rejtingu i popularnosti, nego voditi računa o interesu svih Srba na Kosovu", napomenuo je lider LDP.

Jovanović smatra da je vreme "za političke odgovore na neodrživu situaciju, provizorijum koji tamo vlada, sve otvoreniji politički sukob između Srba sa severa Kosova i Beograda, nepoverenje koje je samo produbljeno tokom izborne kampanje i nakon izbora".

Samardžić: Tražiti sednicu Saveta bezbednosti

Slobodan Samardžiæ (Tanjug, arhiva)
Beograd na akciju Kfora na severu Kosova, u kojoj je tokom uklanjanja barikada bilo povređenih, ne sme reagovati samo saopštenjem, već mora zatražiti sednicu Saveta bezbednosti UN, ocenjeno je danas u Demokratskoj stranci Srbije.

"Krajnje je vreme da vlasti Srbije reaguju na pravi način. Nije dovoljno saopštenje da se optuži akcija Kfora, već se mora upotrebiti jače, pre svega diplomatsko sredstvo i tražiti sednicu Saveta bezbednosti sa činjenicama i utvrđivanjem pravog stanja stvari kada je odnos Kfora prema srpskom naorodu u pitanju", izjavio je agenciji Beta funkcioner DSS Slobodan Samardžić.

Prema njegovim rečima, Kfor se ponaša kao vojska albanske države Kosovo i teroriše srpsku zajednicu u nameri da ostvari osnovni cilj - da Srbija digne ruke od Kosova i da srpska vlada prizna nezavisnost Kosova.

"Srpska vlada je odista tome bliska, ali nikakvo priznanje, za sada, ne dolazi u obzir, tako da Kfor pokušava da taj ustupak Beograda izdejstvuje i upotrebom sile protiv nedužnog civilnog stanovništva", kazao je on.

Samardžić, koji je bio i ministar za Kosovo i Metohiju, ocenio je da je Kfor današnjom akcijom u mestu Rudare manifestovao ponovo svoju silu i nasilje i nasrnuo na građane koji su čuvali barikadu koja, kako je naveo, nije smetala Kforu da prolazi.

Prema njegovoj oceni, akcija je izvedena jer je procenjeno da je neobično važno da misija manifestuje silu.

Kfor je danas uklonio barikade u opštini Zvečan, a u selu Rudare došlo je do sukoba u kom su povređena najmanje trojica Srba i dva vojnika Kfora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: