Savet: Ugrožena bezbednost na KiM

Beograd -- Savet za nacionalnu bezbednost konstatovao je na današnjoj sednici da je ozbiljno ugrožena bezbednost građana Kosova i Metohije.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Savet je pozvao Unmik, Kfor i Euleks da u okviru svog mandata spreče sve pokušaje privremenih vlasti u Prištini usmerene ka izazivanju nestabilnosti i građane da se suzdrže od sukoba s pripadnicima međunarodnih misija.

"Savet za nacionalnu bezbednost pozvao je međunarodne misije Unmik, Kfor i Euleks da u okviru svog mandata spreče sve pokušaje privremenih vlasti u Prištini usmerene ka izazivanju nestabilnosti i straha među srpskim stanovništvom i uzdrže se od primene sile prema nezaštićenim građanima pokrajine", piše u saopštenju izdatom nakon vanredne sednice tog saveta održane povodom jutrošnjih incidenata na severu Kosova.

Savet za nacionalnu bezbednost apelovao je na građane da se uzdrže od sukoba s pripadnicima međunarodnih misija i time doprinesu smirivanju situacije.

Na Kosovu i Metohiji, kako se dodaje u saopštenju, svi problemi moraju biti rešavani dijalogom, bez nasilja i to je jedini put ka stabilnosti čitavog regiona.

Sednici Saveta za nacionalnu bezbednost predsedavao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a prisustvovali su premijer Mirko Cvetković, ministri odbrane, unutrašnjih poslova, pravde, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, direktor Bezbednosno-informativne agencije i šefovi Vojno-bezbednosne agencije i Vojne obaveštajne agencije.

Kfor je danas počeo uklanjanje barikada kod Zvečana. U akciji je povređeno najmanje troje Srba i jedan vojnik Kfora. Vojnici su uklonili barikade u selu Rudare i u mestu Dudin krš i blokirali sve pristupe mestima na kojima su bile blokade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu