Šestoro povređenih, Kfor se povukao

U sukobu Kfora i lokalnih Srba kod Zvečana povređeno šest osoba - četvoro Srba i dva vojnika Kfora. Privedeni Srbi pušteni. Kfor uklonio barikade i povukao se.

Izvor: B92

Petak, 01.06.2012.

09:10

Default images

Situacija je sada mirna. Kfor se oko 15h povukao sa mosta u Rudaru tako da je put od Zvečana prema magistralnom putu za Leposavić prohodan. Kfor je prethodno oko 14h uklonio barikadu od šljunka koju su lokalni Srbi postavili sat ranije na magistralnom putu Leposavić - Mitrovica u Rudaru. To su okupljeni Srbi mirno posmatrali.

Poslednje informacije sa terena navode da je u jutrošnjem sukobu povređeno ukupno šest osoba - četvoro Srba i dva vojnika Kfora. Troje Srba je bolnički zbrinuto, a četvrti koji je zadobio povrede šake je pušten na kućno lečenje.

Do sukoba i pucnjave je došlo oko 9h kada su pripadnici međunarodnih vojnih snaga teškom mehanizacijom počeli da uklanjaju barikade na magistralnom putu Leposavić - Kosovska Mitrovica - Priština u Rudaru.

Barikade na magistralnom putu ka južnom delu Kosovske Mitrovice, kao i ona kod Dudinog Krša, uklonjene su uz pomoć teške mehanizacije Kfora, a vojnici trenutno ne dozvoljavaju bilo kakvo kretanje građanima, pa ni novinarima na ovom području. Celo selo Rudare je bilo blokirano, građani su u svojim kućama, a helikopteri od jutros neprekidno nadleću područje i izbacuju infracrvene mamce, čime se sprečavaju mogući napadi raketama sa zemlje.

Srbi su u međuvremenu nasuli velike količine šljunka i tako napravili novu barikadu ispred vojnika Kfora u Rudaru, na magistralnom putu Leposavić - Mitrovica. Ipak, vojnici Kfora su ubrzo bagerom uklonili šljunak, a okupljeni građani nisu pružali otpor.

Održan je i sastanak, posle kog je predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao da je odlučeno da se ponovo blokira kretanje Kfora i svih međunarodnih misija.

"Međunarodne snage su počele da se obračunavaju sa Srbima i u cilju naše zaštite moramo se braniti barikadama. Građani su blokirani, prekinuta je svaka komunikacija sa centralnom Srbijom. Dok se to ne promeni, građani neće dozvoliti Kforu i Euleksu da se slobodno kreću. Ovakvu odluku očekujemo i od ostale tri opštine (na severu Kosova)", rekao je Pantić.

On je dodao da "Srbi ne žele sukobe, već da sve probleme nastoje da reše mirnim putem", kao i da je očigledno da "deo međunarodne zajednice koji podržava Albance želi da izazove sukobe i isprovocira Srbe kako bi dobili alibi za ono što rade".

U jutrošnjem sukobu je povređeno petoro Srba. Povređena su i dva vojnika Kfora. Upravnica bolnice u Kosovskoj Mitrovici, u kojoj je zbrinuto troje Srba, Milena Cvetković izjavila je da je jedna osoba povređena bojevom municijom u predelu natkolenice, druga ima povrede stomaka od gumenog metka, dok je treći pacijent primljen sa kontuznim povredama glave.

Ranjeni Srbin nije životno ugrožen, ali postoji mogućnost da izgubi nogu, rekao je načelnik hirurgije u kosovskomitrovačkoj bolnici Radomir Janković.

Kako je saopštio Kfor, tokom uklanjanja barikade u okolini Rudara povređena su dva vojnika Kfora. Jedan je evakuisan i njegovo stanje je stabilno, saopšteno je.

Portparol Kfora Uve Novicki je dodao da će vojnici pucati u samoodbrani ukoliko procene da je to neophodno.

"Pozivamo sve strane da izbegavaju jednostrane poteze, zapaljive izjave ili akte nasilja", navodi se u saopštenju Kfora.

Kako je saopšteno, akcije Kfora uvek su rukovođene principom najmanje moguće upotrebe sile.

"Međutim Kfor će prikladno odgovoriti u saomodbrani, ukoliko to bude potrebno", navodi se u saopštenju i dodaje da Kfor "neće dozvoliti da situacija dalje eskalira i da će upotrebiti srazmeran nivo sile da održi sigurno i bezbedno okruženje". Iz Kfora su saopštili da su, tokom današnje intervencije, koristili gumene metke i suzavac.

Iz pritvora su puštena trojica Srba koja su privedena tokom sukoba sa snagama Kfora u selu Rudare.

Jedan od privedenih i oslobođenih, Srđan Filimonović rekao je novinarima da ih je Kfor predao Euleksu koji ih je prebacio u stanicu Kosovske policijske službe u južnom delu Mitrovice gde su ih policajci ispitivali.

Njega su, kako je rekao, nemački pripadnici Kfora oborili na zemlju i tukli dok je pokušavao da zaštiti svoje rođake.

Filimonović je kazao da su mu vojnici isprskali lice "biber sprejom", vezali ga lisicama, udarali nogama, a potom ga predali američkim vojnicima.

Pomoć su mu jedino ukazali portugalski vojnici, rekao je Filimonović i dodao da su se pripadnici KPS u južnoj policijskoj stanici ponašali nekorektno i nacionalno ga vređali.

Kfor je pre tri dana predložio uklanjanje barikade kod Dudinog Krša, kao i da kontrolu saobraćaja na tom delu preuzme "zajednički tim Srba i Kfora".

"Ima još povređenih"

Tanjug
Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Jakovljević ranije je izjavio da ima još povređenih, ali da zbog blokade puteva, ambulantna kola ne mogu da ih dovezu do bolnice.

Sa velikim brojem okupljenih građana su predstavnici lokalne samouprave Kosovske Mitrovice i Zvečana, Krstimir Pantić i Dragiša Milović.

Pantić je tokom jutra za Radio B92 rekao da zabrinjava da vojnici Kfora koriste bojevu municiju i da ima mnogo povređenih Srba.

"Trojicu mladića smo uspeli da sanitetom prebacimo do zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovci, međutim trojica mladića koji su povređeni, ostali su iza linije Kfora, koji ne dozvoljava Hitnoj pomoći da dođe do lica mesta i pruži pomoć povređenima", kaže Pantić.

Prema njegovim rečima, vojnici Kfora su bez ikakvog upozorenja i bez ikakvog razloga počeli da pucaju na narod, a većini je pomoć ukazana na mestu sukoba.

Pantić kaže i da je sada teško proceniti koliko se ljudi okupilo oko Kforove barikade. Prema njegovoj propceni, ima ih oko 1.000, ali se oni nalaze iza zaklona jer Kfor neprestano puca kad god primeti da se neko približava barikadi. "Čak su ostali nemi i na upozorenje pripadnika Unmika koji su došli na lice mesta i koji su zamolili da dozvole prilaz Hitnoj pomoći, koji su došli da pomognu", rekao je Pantić.

Dolazak Kfora pratile sirene za uzbunu

Sukobi su započeli nakon što su vojnici Kfora sa teškom mehanizacijom krenuli ka barikadama, a u Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici su se čule sirene za uzbunu, što je bio znak da veliki broj građana krene u Rudare.

U Rudaru se zatim okupio veliki broj građana, područje je ubrzo blokirano, a saobraćaj potpuno obustavljen. Vojnici Kfora su razvukli bodljikavu žicu na raskrsnici u Rudaru, kako bi osigurali put koji vodi prema barikadama koje su postavljene u ovom mestu na nekoliko lokacija.

Kfor je ubrzo bacio suzavac na Srbe koji pokušavaju da priđu barikadi, a u isto vreme su se začuli pucnji, a letele su i kamenice.

Izvori sa severa Kosova preneli su da je Kfor stalno helikopterima dovozio pojačanja i da su iz helikoptera ispaljivane signalne rakete. U Rudaru, na raskrsnici su bila stacionirana tri transportera Kfora i nemački vojnici koji su postavili bodljikavu žicu.

Inače, za danas su prištinske vlasti najavile da će oduzimati vozila koja nemaju kosovske tablice s oznakom RKS ili KS sa oznakama gradova na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

347 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: