Premijer Tunisa upozorava islamiste

Premijer Tunisa Hamadi Džebali najavio je oštar obračun sa tvrdokornim islamistima koji, kako je rekao, sprovode nasilje u toj zemlji.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2012.

22:55

Default images

Tunižani su izgubili strpljenje zbog tvrdokornih islamista koji sprovode nasilje u zemlji, i vlasti će se oštro obračunati s takvim grupama "koje veruju da ih je Bog ovlastio da očiste društvo", izjavio je on.

Džebalijeve izjave su najozbiljnija upozorenja do sada izrečena protiv muslimana salafista, koji su izvršili napade na policijske stanice i druge lokacije zahtevajući rigidni islamistički zakon u zemlji koja još izlazi iz višegodišnje sekularne diktature.

Ove izjave su usledile nakon kritika da je nova vlada, na čelu sa umerenom islamističkom partijom, suviše stidljiva u razračunavanju sa tvrdokornim islamistima.

"Strpljenje Tunižana je pri kraju. Nećemo sedeti skrštenih ruku. Bićemo na terenu i sprovodićemo zakon", kazao je on.

Džebali nije precizirao koje će korake preduzeti vlada u razračunavanju sa tvrdokornim islamistima ali je kazao "najvažnije je da se prekinu incidenti i da se sprovede čvrsti pristup prema onima koji veruju da ih je Bog poslao da ovlastio da društvo", prenosi AP.

Nakon serije nasilnih incidenata do kojih je došlo proteklih sedmica tuniski ministar unutrašnjih poslova Ali Larajed izjavio je da bezbednosne snage neće oklevati da upotrebe smrtonosno oružje da bi povratile red.

Larajed je osudio nasilja ultrakonzervativnih muslimana, salafista, koji "ignorišu zakone i institucije i hoće drugima da nametnu svoje ideje i svoj model društva", rekao je on na konferenciji za štampu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: