"BiH postoji samo na papiru"

Profesor Univerziteta za nacionalnu odbranu SAD Stiven Majer smatra da je raspad BiH neminovan, jer je reč o "državi koja postoji samo na papiru".

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2012.

10:30

Default images

Majer smatra da podele između Federacije BiH i Republike Srpske rastu i da bi u interesu Srba bilo najbolje rešenje da se odvoje.

"U jednom momentu doći ćemo i do formalnog razdvajanja, ali iskreno, ne znam da kažem šta će posle toga da se desi. Moguće je da iz toga proizađe i nezavisnost bošnjačke države", rekao je Majer "Glasu Srpske".

On je rekao da se to može desiti "za deceniju, dve ili pet" i dodao da "sa dobrom ekonomskom politikom male političke zajednice mogu da uspeju".

"Ako Crna Gora može da opstane kao država, onda bi i bošnjačka država i Republika Srpska kao država mogle da opstanu. Naravno, to pitanje traži odgovor na pitanje da li bi RS trebalo da bude nezavisna ili da se vezuje za Srbiju", kaže Majer, koji je i bivši analitičar CIA za Balkan.

On je ocenio da su velike sile Sjedinjene Američke Države, Francuska i Velika Britanija unazadile politički razvoj na prostoru Balkana za 20 do 30 godina, te dodao da su Savet za provođenje mira i OHR postali beskorisni.

"Sve važnije zemlje članice Saveta za primenu mira - Amerika, Engleska, Turska - prvenstveno gledaju sopstvene interese. Njih ne zanima interes Brčko distrikta, Srpske ni cele BiH, ali ako međunarodna zajednica želi da plaća postojanje OHR-a, onda je sve u redu“, rekao je Majer.

On je istakao da je sve manje podrške predstavnika međunarodne zajednice bošnjačkoj politici, te predviđa da će tradicionalni bošnjački političari postati još više "izolovani i očajni".

"U bošnjačkom korpusu isplivaće novi lideri. Generalno, mislim da će doći do još veće podele među etničkim grupama u BiH. Biće potrebno puno hrabrosti i inteligencije da se nađe pravi put u takvim okolnostima, ali taj put mora da se pronađe bez velikog mešanja međunarodnih predstavnika“, ocenio je Majer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: