Vreoci: Pozlilo štrajkaču glađu

Vreoci -- Predsedniku Mesne zajednice u Vreocima Željku Stojkoviću, koji četvrti dan štrajkuje glađu zbog preseljenja seoskog groblja, danas je pozlilo.

Izvor: Beta
Podeli

Kako je agenciji Beta rekla dežurni lekar Hitne pomoći, Stojković je dehidrirao, a ima i probleme s padom krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi.

"Posle infuzije Stojkovićevo stanje se popravilo, ali se nije stabilizovalo, pa smo mu preporučili da prekine štrajk glađu", rekla je ta lekara.

Stojković to odbija, a od sinoć, u znak solidarnosti, štrajkuju glađu i članovi Saveta te mesne zajednice Boško Savatijević i Mihailo Stojanović.

Savet Mesne zajednice u Vreocima je od RB "Kolubara" zatražio da prekine ekshumaciju grobova na seoskom groblju koji su "pod sporom", u suprotonom će štrajk glađu biti nastavljen do ispunjenja njihovih zahteva.

Štrajkači glađu smatraju da je njihov protest jedini način da se ukaže na kršenje ljudskih i imovinskih prava onih žitelja Vreoca, koji se protive ekshumaciji pojedinih grobnih mesta dok se ne reše njihovi sporovi pred Upravnim sudom u Beogradu.

U Vreocima je 120 meštana sudskim putem zatražilo poništenje rešenja o ekshumaciji, ali ročišta pred Upravnim sudom nisu držana, a Kolubara iseljava groblje kako bi širila ugljenokope.

Povod za Stojkovićev štrajk glađu bio je početak ekshumacija 18 grobnih mesta na seoskom groblju iako spor sa Rudarskim basenom "Kolubara", koji su meštani pokrenuli pred Upravnim sudom u Beogradu nije okončan.

Štrajkači smatraju da se "Kolubara" "ponaša samovoljno" i "stavlja sebe iznad zakona i poretka".

Oni "Kolubaru" optužuju za zastrašivanje i smatraju da su postali "sinonim za geto" zbog toga što im se ulična rasveta noću isključuje, nemaju vode za piće, dok im aerozagađenje i buka ozbiljno ugrožavaju zdravlje.

Svoje zahteve temelje i na ranijim odlukama SO Lazarevac o tome koliko je vremena potrebno da prođe od poslednjeg sahranjivanja da bi ekshumacija mogla da počne, što se u ovom slučaju ne poštuje.

Radove na ekshumaciji grobnih mesta u Vreocima, od 4. jula 2011, obezbeđuje policija, a Vreočanima je docnije zabranjeno okupljanje kao i grupne posete groblju.

Seosko groblje u Vreocima staro je oko 300 godina i ima oko 5.000 grobnih mesta. Prema ranijim procenama stručnjaka, to groblje leži na oko 40 miliona tona lignita, a Vreoci na preko 500 miliona tona uglja.

Ranije je saopšteno da će iseljavanje groblja trajati godinu dana, a izmeštanje oko 850 domaćinstava iz Vreoca, u šta je "Kolubara" uložila 40 miliona evra, biće okončano u 2015. godini.

strana 1 od 174 idi na stranu