Izvršitelji počinju s radom

Beograd -- Prvi sudski izvršitelji položili su zakletvu u Palati pravde i time je njih 39 danas zvanično stupilo na dužnost. Ispit su pre toga položila 64 izvršitelja.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Kada privatni izvršitelji krenu na posao, građani i kompanije će moći da se opredele da li će za naplatu potraživanja angažovati državne ili privatne izvršitelje, čije će angažovanje morati da plate, dok će u ime države oni biti zaduženi za naplatu komunalnih dugova, neplaćenih računa za mobilne telefone ili kazni za parkiranje.

Oni, međutim, neće sprovoditi izvršenja odluka u porodičnim i radnim sprovima, što ostaje u isključivoj nadležnosti sudskih izvršitelja. Privatnim izvršiteljima je glavni zadatak da ubrzaju postupak izvršenja i vrate poverenje investitora i poverilaca u pravosudni sistem.

Oni će u zavisnosti od konkretne situacije moći da dužnike iseljavaju iz stanova, kuća, lokala, prikupljaju podatke o imovinskom stanju dužnika, popisuju, procenjuju, ali i plene i prodaju pokretnu imovinu, kao i nepokretnosti…Takođe će moći da ulaze u stanove i protiv volje vlasnika, a u rizičnije "akcije" će ići s policijskom pratnjom.

Profesorka pravnog fakulteta Union Vesna Rakić Vodinelić za Radio B92 kaže da građani nisu dovoljno obavešteni o tome šta je vansudsko izvršenje i da je uvođenje privatnih izvršitelja u Srbiji izvršeno suviše naglo. Prema njenim rečima, stavljanje prinudne naplate dugova za komunalne usluge u isključivu nadležnost privatnih izvršitelja je greška.

“U principu, sudski izvršitelji postoje u raznim zemljama, na primer u Finskoj. Međutim, trebalo je voditi računa u kakvom se mi okruženju nalazimo u kakvoj se ekonomskoj situaciji nalazimo. I veoma je neobično da se nekome ko je nov takva izvršenja stavljaju u isključivu nadležnost”, kaže Rakić Vodinelićeva.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen kaže da privatni izvršitelji po zakonu imaju ista ovlašćenja kao i sudski izvršitelji i mogu da postupaju jedino po nalogu suda, odnosno presudi i rešenju o izvršenju.

“Oni neće imati pravo da koriste nikakvu prisilu, to je bila i ostaje iskjlučiva nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova. Suština sudskih izvršitelja je, što se pokazalo do sada, da kada je u pitanju privatni interes i kada neko na tome zarađuje novac, daleko je efikasniji nego kad to rade državni organi. Očekujemo da će privatni izvršitelji dodatno ubrzati postupak izvršenja, ali naglašavam da oni rade isključivo po nalogu suda i uz prisustvo policije”, kaže Homen.

strana 1 od 174 idi na stranu