Nikolić o vladi, Kosovu, susedima..

Srbija će do ponedeljka imati mandatara za sastav nove Vlade, jer je jasno da nema vremena za čekanje, rekao je Tomislav Nikolić novinarima u skupštini.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2012.

16:12

Default images

Tu im se obratio posle polaganja zakletve za predsednika Srbije.

"Nadam se da će pregovori, koje od 8. maja vode Demokratska stranka i koalicija oko Socijalističke partije Srbije, uroditi plodom i da ćemo uskoro imati mandatara, a ako ne, onda ću morati da 'guram' da se pregovori o formiranju vlade ubrzaju", rekao je on.

Nikolić je naveo da će, ako do ponedeljka ne bude mandatara, nastaviti da "pritiska" političke stranke i da organizuje konsultacije sa izbornim listama koje su ušle u parlament.

"Ja sam potpuno otvoren za saradnju, iako ona ne može da bude potpuna, ali može da funkcioniše. Neka kritikuje on, premijer, mene ako sam nešto loše uradio, a ja ću da kritikujem njega ukoliko je on nešto loše uradio", rekao je Nikolić i dodao da može mnogo da pomogne Srbiji da ide napred.
Ispred Skuptšine Srbije posle polaganja zakletve novi predsednik Srbije pozdravlja okupljene graðane (Foto: Tanjug)
Novi predsednik Srbije je dodao da se neće ustručavati da pomogne u rešavanju problema u Srbiji i da njegov govor prilikom polaganja zakletve nije bio "kurtoazan, nego programski".

On je kazao da želi da sarađuje sa vladom, bez obira na to ko će je formirati, i naveo da za postojanje kohabitacije moraju da postoje ideje i da ta saradnja nema veze sa privatnim odnosima.

Prema njegovim rečima, ili će predsednik i premijer raditi na istim idejama, ili će ih sučeljavati.

"Neću se ustručavati da pomognem da se rešavaju nagomilani problemi. Potpuno sam otvoren za saradnju, ali ta saradnja mora da bude sučeljavanje ideja. Mogu mnogo da pomognem da Srbija krene napred", poručio je Nikolić.

Odgovarajući na pitanja novinara o kohabitaciji, Nikolić je rekao da je gora kohabitacija bila između Borisa Tadića i Vojislava Koštunice, nego između Zorana Đinđića i Vojislava Koštunice.

Nikolić je naveo da više nema političke suparnike jer je, kako je naveo, predsednik svih građana Srbije.
Agencije procenjuju da se oko 3.000 ljudi okupilo kako bi pozdravili novog predsednika Srbije (Foto: Tanjug)
Odgovarajući na brojna pitanja novinara, Nikolić je rekao da razgovori sa Prištinom mogu odmah da budu nastavljeni i da će od ponedeljka ponuditi konsenzus za rešavanje problema Kosova i Metohije.

On je novinarima posle polaganja zakletve rekao da će on sva saznanja o eventualnim uslovljavanjima Brisela u vezi sa Kosovom i Metohijom podeliti sa građanima Srbije.

"To što će da se desi na Kosovu nije u rukama jedne političke stranke, već u rukama svih građana Srbije i o tome će oni svakako, šta god mi odlučili, morati da reše na referendumu", kazao je Nikolić.

On je naveo i da će 14. juna, pošto se vrati iz Brisela, gde će razgovarati, kakao je naveo, sa onima koji "tamo najviše znače", preneti građanima Srbije sadržinu tih razgovora.

"Ono što budem saznao u Briselu podeliću odmah sa građanima Srbije", rekao je Nikolić.

"Postoje indicije da će Evropa ubrzavati proces odlučivanja o pregovorima i povezanosti odlučivanja o pregovorima sa odlučivanjem o završetku pregovora sa Prištinom. Ja vam obećavam da ću, kada se 14. juna vratim iz Brisela, da vam prenesem šta je to i da na tome pokušavam da stvaram konsenzus na pitanjima, na rešenjima koja ponudi Evropska unija, ja ću morati da stvaram konsenzus", kazao je Nikolić. Što se tiče odnosa sa susedima, novi predsednik je rekao da će Srbija imati dobar odnos sa svim susedima kao i da će na inauguraciju 11. juna pozvati predsednike država ne samo iz regiona.

"Gledajte kako se ponašam i kritikujte me ako ne činim dobro za Srbiju. Na inauguraciju biće pozvani svi predsednici država i to ne samo regiona".

On je naglasio da je važno da nakon njegovog izbora za novog predsednika države niko, ni Istok ni Zapad, ni Sever ni Jug, nije ćutao već su se svi oglasili i čestitali mu.

"Ja sad dugujem da Srbija ima dobre odnose sa svim državama u svetu", rekao je Nikolić.

On je dodao i da mu je na izboru predsednika čestitala i državna sekretarka SAD Hilari Klinton.

Na pitanje da li je danas zvanično pozvan predsednik Hrvatske Ivo Josipović na polaganje Nikolićeve zakletve, novoizabrani predsednik Srbije je rekao da danas nisu bili pozvani predsednici država, ali da će pozive dobiti za njegovu inauguraciju, koja će biti održana 11. juna.

"Mi ćemo sigurno pozvati Josipovića", naglasio je Nikolić dodajući da se nada da će njihova komunikacija biti otvorena i poželjna.

Tomislav Nikolić je na svečanoj sednici Skupštine Srbije položio zakletvu na mesto predsednika Srbije. Nikolić je postao predsednik nakon što je u drugom krugu izbora 20. maja pobedio svog protivkandidata, dosadašnjeg predsednika Srbije i lidera DS-a Borisa Tadića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: