Svetske agencije o Nikoliću

Beograd -- Svetske agencije izvestile su da je nacionalista Tomislav Nikolić položio zakletvu čime je stupio na dužnost predsednika Srbije.

Izvor: Beta
Podeli

Agencija Asošiejted pres piše da je bivši opozicioni nacionalistički lider Tomislav Nikolić postao novi predsednik Srbije, čime se otvara period političke i ekonomske neizvesnosti za ovu balkansku zemlju u teškoćama.

Nikolić, koji kaže da je svoj tvrdi antizapadni stav promenio u proevropski stav, položio je zakletvu za petogodišnji mandat na konstitutivnoj sednici novog srpskog parlamenta.

Nikolić je pobedio svog prethodnika Borisa Tadića na predsedničkim izborima u maju, a Nikolićeva Srpska napredna stranka osvojila je veliki broj mesta u 250-članom parlamentu.

Međutim, kako ukazuje AP, Tadićeve proevropske demokrate imaju još saveznika u parlamentu za formiranje naredne vlade, pa bi Nikolić mogao da bude primoran da predloži Tadića za novog premijera, koji ima mnogo veću vlast nego predsednik.

Frans pres u izveštaju navodi da je Nikolić, nakon polaganja zakletve, u govoru opisao tešku situaciju u Srbiji, ne pominjući direktno svog prethodnika Borisa Tadića, koji je bio prisutan u sali i koga je on potpuno neočekivano pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora 20. maja.

Agencija Blumberg ocenjuje da je Nikolić prvog dana svog predsedničkog mandata zaobišao sopstvenu partiju pozvavši političke lidere da brzo formiraju vladu kako bi se izbegla dužnička kriza.

Blumberg, međutim, dodaje da novi predsednik od svog prethodnika Borisa Tadića, koga je porazio u drugom krugu predsedničkih izbora, očekuje da sastavi vladajuću koaliciju do 4. juna ili će na scenu stupiti njegova stranka.

Agencija dodaje da 60-godišnji Nikolić, čija se politička platforma zasniva na tešnjim vezama sa Rusijom, treba da napravi ravnotežu između stroge ekonomske discipline i socijalne zaštite, kao i između nastojanja zemlje da se priključi EU i nacionalističkog neprihvatanja nezavisnosti Kosova.

Kakva god bila nova vlada, moraće da smanji potrošnju, poveća poreze i zamrzne penzije i plate u javnom sektoru, kako bi se zaustavio rast deficita i duga, povećala ulaganja i pokrenula privreda, koja u prva tri meseca beleži pad od 1,3 odsto, i obuzdala nezaposlenost, koja je 2011. dostigla 24,4 odsto.

Nemačka agencija DPA podseća da je Nikolić poslednjih godina ublažio svoju ratničku retoriku, odvajajući se 2008. od ultranacionalista, formiranjem sopstvene stranke SNS i zauzimanjem mnogo umerenijeg, proevropskog stava.

Od trijumfa na izborima, on ističe da ostaje na istom kursu i da će njegova prva poseta kao predsednika biti sedištu EU u Briselu.

DPA, međutim, podseća da je Nikolić tokom vikenda posetio Moskvu i sastao se sa predsednikom Vladimirom Putinom, kao i da je od ulaska u politiku početkom devedesetih veliki poštovalac Rusije.

Koalicija predvođena Nikolićevom SNS izašla je kao najjača nakon parlamentarnih izbora, ali će ostati u opoziciji.

Tadić je obnovio savez koji je vodio Srbiju od 2008. godine, utirući put da postane premijer. U tom savezu su Tadićeva Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije, koja je treća na izborima. Koalicija treba da bude ozvaničena i biće joj potrebni dodatni partneri da bi obezbedila većinu, dodaje DPA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 71 idi na stranu