Hag: Ključni Stanišić i Župljanin

Mićo Stanišić i Stojan Župljanin igrali su ključnu ulogu u progonu muslimana i Hrvata 1992, naveli su tužioci u završnoj reči na suđenju pred Tribunalom u Hagu.

Izvor: B92

Utorak, 29.05.2012.

16:23

Default images

Stanišić, ratni ministar unutrašnjih poslova RS, i Župljanin, načelnik regionalne policije u Banjaluci, optuženi su za ubistva, progon, mučenje i istrebljenje muslimana i Hrvata u BiH od aprila do decembra 1992. godine.

Tužiteljka Džoana Korner rekla je da je dokazala da su Stanišić i Župljanin bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje muslimana i Hrvata sa velikih delova teritorije BiH, koji bi, po planu, ušli u novu srpsku državu.

Optuženi su, naglasila je Kornerova, imali "ključnu ulogu u sprovođenju tog poduhvata", na čijem su čelu bili Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Dokazni materijal o tome, predstavljen tokom suđenja, tužiteljka je nazvala "nadmoćnim".

Tužilac Aleks Demiridjijan kazao je da je dokazano da je policija pod vođstvom Stanišića i Župljanina učestvovala u nasilnom preuzimanju vlasti u opštinama širom Bosanske krajine i potom u ubijanju, nezakonitom pritvaranju, progonu, prisilnom premeštanju i drugim zločinima nad nesrpskim stanovništvom.

Obrazac po kojem su te akcije sprovođene u raznim opštinama pokazuje da su zločini bili planirani, sistematski i rašireni, tvrdio je tužilac, odbacivši tezu odbrane da su zlodela bila posledica rata i da nije postojala namera za proterivanje muslimana i Hrvata.

"Od 52 pritvorenička logora za nesrbe, 48 je formirao MUP RS, a po dva Vojska i Ministarstvo pravosuđa RS", precizirao je Demiridjijan.

Ukazao je da su policajci u svim logorima ispitivali i čuvali zarobljenike, držane u neljudskim uslovima, redovno prebijane i zlostavljane i ubijane. Preživeli su na kraju bili prisilno premeštani na teritorije pod kontrolom vlasti u Sarajevu ili u treće zemlje.

Demiridjijan je naveo više masovnih ubistava koje su počinili pripadnici policije, poput streljanja oko 200 muslimana na Vlašiću avgusta 1992. ili spaljivanja više oko 120 živih muslimanskih žena, dece i staraca koje je istog leta u Višegradu počinila grupa Milana Lukića.

Ti zločini odrazili su nameru vođstva bosanskih Srba da "fizički unište deo nesrpskog stanovništva, a druge zastraše da bi otišli", što su stotine hiljada nesrba morale i da učine, ukazao je tužilac.

Tužioci će završnu reč nastaviti sutra, kada bi svoje završne argumente trebalo da počne da izlaže i odbrana.

Suđenje Stanišiću i Župljaninu u Hagu počelo je 14. septembra 2009. godine. Stanišić se dobrovoljno predao Tribunalu marta 2005, a do početka procesa i više puta tokom suđenja bio je na privremenoj slobodi u Srbiji. Vlasti Srbije su Župljanina uhapsile juna 2008. u Pančevu i izručile ga u Hag.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: