Suđenje za zločin u Belom Manastiru

Tužilaštvo za ratne zločine traži da se bivši pripadnici SUP Beli Manastir osude na višegodišnje kazne zatvora zbog ubistva najmanje šest civila 1991.

Izvor: B92

Utorak, 29.05.2012.

14:56

Default images

Zamenik tužioca za ratne zločine Veselin Mrdak predložio je u završnoj reči na suđenju da Odeljenje za ratne zločine u Beogradu optuženog Zorana Vukšića osudi na maksimalnu kaznu zatvora od 20 godina, jer je utvrđeno da je počinio krivična dela za koja se tereti.

Za Slobodana Strigića je predložio kaznu od 15 do 16 godina zatvora, za Branka Hrnjaka 13 do 14, a za Velimira Bertića tri do četiri.

Tužilaštvo smatra da bi se pomenutim kaznama postigla svrha kažnjavanja, kao i inidivualna i posebno generalna prevencija uz istovremeno postizanje bar minimuma zadovoljenja pravde za brojne žrtve.

Završne reči tokom ove sedmice izložiće i optuženi i njihovi branioci, posle čega će sud zakazati izricanje presude.

Vukšić, Strigić, Hrnjak i Bertić, svi državljani Srbije, terete se da su kao pripadnici Jedinice za posebne namene iz sastava policijskih oružanih grupacija SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem ubili najmanje šest civila nesrpske nacionalnosti.

Na teret im se stavljaju i protivzakonita zatvaranja, povređivanje telesnog integriteta, zastrašivanje, teror, mučenja i nečovečna postupanja.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ustupilo je 2008. godine Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije taj predmet Županijskog suda u Osijeku, na osnovu Sporazuma o saradnji u progonu učinilaca krivičnih dela ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: