Nisu pronađena tela ubijenih Srba

Prilikom današnjeg iskopavanja na lokaciji u sarajevskom naselju Nedžarići nije pronađeno nijedno telo srpskih civila ubijenih pre 20 godina.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 28.05.2012.

20:51

Default images

"Osim ostataka vojne opreme, ništa drugo danas nije pronađeno. Tela srpskih sarajevskih civila verovatno su premeštena na neku drugu lokaciju s ciljem prikrivanja ratnog zločina", tvrdi predsednik Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić.

On je objasnio da je iskopavanje danas izvršeno i na imanju njegovog pokojnog oca koji je nestao pre 20 godina iz svoje kuće u naselju Dobrinja pet, nakon čega je ubijen snajperskim hicima sa obližnje zgrade koja se nalazi u federalnom delu Sarajevu.

"Taj rejon je završen bez ikakvih rezultata. Sada mi preostaje da stupim u kontakt sa istražnim sudijama Ibrahimom Hadžićem i Izetom Baždarevićem, koji su posle Dejtona od 1996. do 2000. godine, radili u Kantonalnom tužilaštvu i pokušam da saznam gde bi mogla biti prebačena tela sigurno četiri-pet lica o kojima ništa ne znamo. Nema ih u Vlakovu, ni na Lavu, niti su prošli kroz Koševo ni kroz Vojnu bolnicu. Nema ih nigde, svi papiri postoje, a posmrtnih ostataka nema", naglašava Mandić.

On je dodao da ga je Hadžić obavestio da je svu dokumentaciju, zapisnike i foto-dokumentaciju u vezi sa srpskim žrtvama u Nedžarićima, predao Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, prenosi Radio-televizija Republike Srpske.

Mandić je najavio da će se obratiti Kantonalnom tužilaštvu u skladu sa Zakonom o pristupu informacijama da mu daju svu dokumentaciju u vezi sa ovim zločinima kako bi bilo utvrđeno gde su ti posmrtni osaci završili.

"Svestan sam ja da Amor Mašović zna gde su posmrtni ostaci i mog oca i Milke Avram, i Čede Krajišnika, Stane Šehovac iz Vojničkog polja. Svi su oni nestali u razdaljini možda 200, 300 metra. Sasvim je očekivano da vrh te tadašnje takozvane države Bosne i Hercegovine zna gde su tela sarajevskih Srba, ali to kriju da bi prikrili zločin", zaključio je Mandić.

Institut za nestala lica BiH, po nalogu Tužilaštva BiH, danas je završio probno iskopavanje u sarajevskom naselju Nedžarići, s ciljem otkrivanja masovne grobnice u koju su pre 20 godina pokopana tela sarajevskih Srba, koje su ubili pripadnici muslimanske vojske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: