Džeparac za haške optuženike

Dvadesetak haških optuženika i njihove porodice dobijaju svakog meseca oko 15.000 evra pomoći od države, pišu "Novosti".

Izvor: Veèernje novosti

Subota, 26.05.2012.

14:11

Default images

Toliko, naime, košta džeparac za optužene dok su u pritvoru, zatim povratne avionske karte za njihove najbliže, smeštaj i troškovi. Država godišnje na to potroši oko 190.000 evra, piše ovaj list.

Ova suma, ipak, zavisi od broja optuženih koji su u pritvoru. Naime, oni koji su pušteni na privremenu slobodu ne dobijaju novac, kao ni njihove porodice.

Osim toga, Uredbom Vlade iz 2003. uslov za dobijanje državne pomoći je da je optuženi državljanin Srbije i da se dobrovoljno predao. Zato su sa spiska izuzeti prvi predsednik RS Radovan Karadžić, nekadašnji ratni komandant VRS Ratko Mladić i bivši predsednik RSK Goran Hadžić. Sva trojica u Hag su otišla s lisicama na rukama.

Zato džeparac dobijaju od porodica koje, uz to, same finansiraju i put i boravak u Hagu. Svaki optuženi koji ispunjava uslove ima pravo na po 200 evra mesečno dok je u pritvoru. Taj novac, uglavnom, koriste za dnevne troškove - kupovinu kartica za telefoniranje i za potrepštine u kantini u kojoj najčešće kupuju hranu. Tu su im na raspolaganju kafa, koka-kola, kolači, sokovi, a mogu da koriste i automat.

Inače, kako saznaju "Novosti", optuženici imaju na raspolaganju nekoliko vrsta kartica, ali je među njima najpopularnija "eurositi", koja nudi najviše minuta za priču. Može se kupiti za šest ili za 12 evra. Porodica svakog optuženog ima pravo na tri povratne karte do Holandije na svaka dva meseca. Isto tako, iz budžeta se izdvaja i 250 evra po članu porodice za smeštaj u Hagu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: