BiH: Izručen osumnjičeni za genocid

SAD u četvrtak izručile BiH zapovednika policije bosanskih Srba Dejana Radojkovića, zbog sumnje da je učestvovao u ubistvima muslimana u Srebrenici 1995.

Izvor: Jutarnji list

Petak, 25.05.2012.

10:24

Default images

Kako piše Jutarnji list, Radojković je u Sarajevo deportovan avionom, gde je predat pripadnicima granične policije BiH, koji su ga potom sproveli u pritvor Suda BiH.

Radojković je bio pripadnik policije bosanskih Srba za vreme rata u Bosni, a za njega se sumnja da je sudelovao u masovnim pogubljenima Bošnjaka u Srebrenici 1995, potvrdilo je Tužilaštvo BiH.

Radojković, koji je živeo u SAD, uhapšen je na osnovu zahteva bosanskohercegovačkog državnog tužilaštva, a odlukom američkih vlasti je i deportovan.

On je, kako piše "Jutarnji", rođen na Palama, gde je i živeo, a pod istragom je jer je osumnjičen da je 1995. godine kao jedan od zapovednika posebne policije, čija je baza bila na Jahorini, počinio kazneno delo zločina protiv čovečnosti nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u Srebrenici 1995.

Tužilaštvo BiH je navelo i "da će istraga o Radojkovićevoj umešanosti u srebrenički genocid nastaviti s ciljem pripremanja i podizanja optužnice", piše "Jutarnji list".

Advokat: Nema dokaza

Advokat Dejana Radojkovića, međutim, kaže da ne postoje nikakvi dokazi koji njegovog klijenta povezuju sa likvidacijom muslimanskih muškaraca u julu 1995. godine.

"On nije ratni zločinac. Nema dokaza da je Radojković ikada ikoga ubio", rekao je advokat Don Čajres.

Čajres tvrdi da je njegov klijent kao komandant jedinice nacionalne garde prihvatio predaju oko 200 "neprijateljskih vojnika i potom ih izručio snagama bosanskih Srba". Prema njegovim rečima, Radojković nije znao da će oni biti ubijeni, prenosi AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: