Prajd 2012. će trajati osam dana

Beograd -- Organizacioni odbor "Beograd prajd 2012" najavio da će ovogodišnja "Parada" biti održana 6. oktobra u Beogradu i da će biti organizovan festival od 8 dana.

Izvor: B92
Podeli

"Ove godine koncept je promenjen, tako da će 'famozni marš' biti održan 6. oktobra, a mi ćemo napraviti festival koji će trajati osam dana. Zauzećemo grad osam dana, jer ovaj grad pripada nama", rekao je član Organizacionog odbora "Beograd prajd 2012" Boban Stojanović.

"Ljubav, vera, nada" - to će biti slogan ovogodišnje Parade ponosa. Organizatori Beograd Prajda 2012. najavili su novi koncept, čiji je cilj da se društvo upozna sa egzistencijom, kulturom, potrebama i pravima LGBT populacije.

Planirana je i šetnja, koja bi počela u parku Manjež. Ipak, detalji čekaju formiranje gradske i republičke vlade.

Pisma organizatora Beograd Prajda biće verovatno jedna od prvih stvari koje će budući ministar, predsednik i gradonačelnik primiti kada uđu u svoje kabinete.

Prajd bi ove godine trebalo da traje 8 dana. Počinje tribinama, javnim raspravama, žurkama 30. septembra pod sloganom “Ljubav, vera i nada”, završava se 7. oktobra.

Ove godine 30. septembar nije crveno slovo ali jeste hrišćanski praznik koji se zove Svete velikomučenice Ljubav, vera i nada i mati im Sofija. Ali ,mi smo rešili da ostanemo dosledni jer mislimo da ograđivanje od takvih stvari ne ide u korist nikom”, kaže Boban Stojanović, član Organizacionog odbora “Beograd Prajda 2012.”

Organizvanjem sedmodnevnih tribina organizatori žele da rasprave o paradi i gej zajednici sa uvredljivih i pretećih grafita i pretnji smrću prenesu na nivo civilizovane javne debate.

Ali planiraju i šetnju za 6. septembar istom trasom kao i 2010. godine - oko parka Manjež.

“Ove godine policja radi posao četvrti put i logično bi bilo očekivati da taj četvrti put bude lakši, kraći i za nas manje naporan”, smatra Adorjan Kurucz, član Organizacionog odbora "Beograd Prajda 2012"

Podsetimo, 2001. parada se završila pre nego što je počela prebijanjem učesnika, 2004. su organizatori odustali, a 2009. je de fakto zabranjena.

2010. huligani su Beograd pretvorili u ratnu zonu. 2011. policija je paradu zabranila, a one koji su pokušali da održe kontramitinge hapsila.

Svi se nadaju da će ove godine biti drugačije.

Pokret Naši već je saopštenjem tražio da se parada zabrani.

strana 1 od 174 idi na stranu