Novi šef HDZ-a Tomislav Karamarko

Nakon stranačkog sabora koji je trajao čak 20 sati, Hrvatska demokratska zajednica je dobila novog predsednika Tomislava Karamarka.

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 21.05.2012.

07:21

Default images

Karamarko je dobio najveći broj glasova u prvom krugu, ali je taj broj bio nedovoljan, pa je usledio i drugi krug. U drugi krug je s Karamarkom ušao Milan Kujundžić, koji se pokazao kao najveće iznenađenje unutarstranačkih izbora, prenosi Index.hr. Ali, "favorit iz senke" ipak nije uspeo da preuzme vođstvo u HDZ-u.

Kujundžić je na kraju osvojio 860 glasova, a Karamarko 971 glas. Ali to nije sve. Osim što je Karamarko preuzeo čelnu funkciju u stranci, njegovi ljudi su osvojili većinu u svim stranačkim telima, prenosi Index.hr.

Taj portal, međutim, napominje da prava vest nije da je Karamarko novi šef HDZ-a, već to da je stranački sabor trajao čak 20 sati i napominje da je, kako piše, "nesposobnost, glupost i bahatost" HDZ-ovaca "empirijski dokazana", jer se ističe da su se isto veče u Srbiji odigrali predsednički izbori na kojima se za sat i po znalo ko je novi predsednik.

Podsetimo, sabor HDZ-a počeo je u nedelju u 10 sati ujutro, a završio se u ponedeljak nakon pet sati ujutro. Glasanje u prvom krugu trebalo je da traje od 13 do 15 sati, ali je produženo do 18 sati, jer je HDZ-ovcima bilo važnije da "piju i žderu" u kafićima oko sedišta stranke, nego da glasaju za novog lidera, ocenjuje hrvatski portal.

Glasanje u drugom krugu izbora počelo je tek u ponoć, s obzirom na to da je prebrojavanje 2.000 glasačkih listića trajalo pet sati. "Za ovu bi zadaću zasigurno manje vremena trebalo detetu u prvom razredu osnovne škole, što je očito intelektualna razina HDZ-ovih dužnosnika i delegata", ističe Index.hr.

Glasanje u drugom krugu izbora završeno je oko dva sata, nakon čega je većina delegata napustila sedište stranke. Tek u 4:35 sati je komisija sela na svoja mesta u salu, ali je i onda nastao problem oko proglašenja rezultata. U dvorani, naime, nije bio Zvonko Milas, predsednik Izborne komisije, nadležan za sprovođenje izbornog postupka.

Tek u 4:50 s govornice je stigla i službena potvrda da je Karamarko novi predsednik HDZ-a. On se na binu popeo sa unapred pripremljenim govorom.

Ceo postupak izbora novog lidera HDZ-a završio se kada je trebalo da se pusti stranačka himna, ali se ispostavilo da snimka himne nema u zgradi stranke, tako da je deo poslanika jedva uspeo nešto da otpeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: