Patrijarh odlikovao Kusturicu

Trebinje -- Srpski patrijarh Irinej odlikovao je reditelja Emira Kusturicu Ordenom Svetog Save prvog stepena za nesebičnu brigu i predstavljanje srpskog naroda u svetu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kusturica je, nakon uručenja, rekao da je Orden Svetog Save potvrda da je svoj život provodio radeći na zaštiti srpskog identiteta i na očuvanju srpske tradicije i kulture, ali i obaveza da ostane na tom putu.

"Bilo koji čovek koji se veže za Svetog Savu dolazi do aposlutne čistote duha i onoga što jedino može da spasi ovaj svet. Ovo za mene znači najvišu stepenicu na koju može da se stane sa duhovnim uzvišenjem i osećanjem", rekao je Kusturica, preneli su bosanskohercegovački mediji.

On je kazao i da se ovo priznanje "ne može porediti ni sa jednim dosadašnjim i da ima još veći značaj, jer mu je dodeljeno na svetom mestu, mestu rođenja Svetog Vasilija Ostroškog, jednog od najvećih svetaca u srpskom narodu".

Nakon liturgije u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog u Mrkonjićima kod Trebinja, patrijarh Irinej, koji boravi u prvoj poseti Hercegovini otkako je poglavar SPC, poručio je vernicima da se okupljaju oko svojih svetinja i crkve i da ne zaborave put kojim su ih vodili njihovi svetitelji i svojim primerom pokazivali da nikada ne smeju zalutati.

On je ukazao da je srpskom narodu dato mnogo od Nemanjića do danas, da su to sve darovi od Boga, koji od srpskog naroda samo traži veru, ljubav i nadu.

"Gospod nam je dao velike svete ličnosti i svetinje kojima se ponosimo. Gospod nam zapoveda ne samo da se međusobno poštujemo, već smo pozvani da volimo i poštujemo i druge narode i da ljubimo neprijatelje svoje", istakao je srpski patrijarh.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je izrazio zahvalnost crkvi koja, kako je rekao, svih ovih godina radi na tome da se narod identifikuje sa svojom crkvom i da na taj način pokaže srpski nacionalni identitet "koji najbolje odražava vera u mir, ljubav prema ljudima i život sa ljudima".

"Širenje ljubavi je obaveza hrišćanska, koju moramo svi da poštujemo i u nju da verujemo", kazao je Dodik, poručivši da se to u Hercegovini na najbolji način i vidi, jer tu živi narod koji se snažno identifikuje sa crkvom i nacijom.

Dodik je rekao da i današnji skup u Mrkonjićima govori da srpski narod u Hercegovini živi sa svojom Crkvom, patrijarhom i Republikom Srpskom.

strana 1 od 174 idi na stranu