Potrebne institucije za mlade

Krovna organizacija mladih Srbije i 133 organizacije civilnog društva traže da se nova Vlada Srbije obaveže da neće minimalizovati mlade i njihove institucije.

Izvor: B92

Nedelja, 06.05.2012.

19:17

Default images

Oni traže i da politike prema mladima ne bude skrajnute sa političke agende buduće Vlade čime mladi neće biti zanemareni. Od 2007. godine sistematsku brigu o potrebama mladih u Srbiji preuzelo je tada novoformirano Ministarstvo omladine i sporta.

Ova vladina institucija od početka svog rada pa do danas pokrenula je i uspostavila mnoge krovne strategije i zakone, pre svega Nacionalnu strategiju za mlade i Zakon o mladima.

Sistematska briga o potrebama mladih kroz Ministarstvo omladine i sporta, i kroz direktnu saradnju sa organizacijama civilnog društva, dalo je velike i značajne rezultate.

Koliko je rad ove institucije doprineo razvoju Srbije govori i podatak je je proces pripreme Nacionalne strategije za mlade od strane Saveta Evrope ocenjen kao jedan od najbolje vođenih postupaka u Evropi u skorije vreme.

Kako bi nastavili da zagovaraju za promenu politika prema mladima grupa organizacija civilnog društva početkom godine pokrenula je program „Mladi pišu agendu za novu Vladu“.

Ovaj program iniciran je kako bi se otvorio stalni dijalog između mladih i predstavnika političkih partija u Srbiji, nosioca političkih funkacija u institucijama Republike Srbije.

Kroz otvoreni javni dijalog u četiri javne diskusije mladi su tokom aprila meseca razgovarali sa predstavnicima političkih partija i ekepertima iz nekoliko oblasti.

Snimljene javne diskusije emitovane su, ili će se emitovati nakon sveopštih izbora u Srbiji, na nekoliko televizisjkih stanica širom Srbije, ali i na B92 info kanalu, kao i kroz mrežu TV stanica članica ANEM-a.

Javni dijalog pokrenut je na četiri ključne teme koje su prema mnogim istraživanjima njima od najvećeg značaja, obazovanje, zapošljavanje, migracije i zdravlje mladih.

Javne diskusije i proces zagovaranja biće nastavljen i u periodu kada će se u Srbiji formirati nova Vlada Republike Srbije ne samo na nacionalnom nivou, već i na nivou regiona, ili opština.

Zagovarački proces za postojanje institucija kojima će jedini mandat biti briga o mladima nastavljen je u poslednjoj nedelji pred izbore u Srbiji prikupljanjem saglasnosti političkih partija za platformu za mlade.

Krovna organizacija mladih Srbije – KOMS i 133 organizacije civilnog društva i veliki broj pojedinaca zatevalo je od predstavnika političkih partija da se obavežu da će da mladi i institucije namenjene mladima ni na koji način neće biti minimalizovani u radu sledeće Vlade Republike Srbije, kao i da politike prema mladima neće biti skrajnute sa političke agende buduće Vlade, a time mladi neće biti zanemareni.

Platforma koja je ponuđena političkim partijama na potopisivanje zahtevala je da se budžetska izdvajanja koja u sledećem sazivu Vlade i programiranju budžeta Republike Srbije ne budu niža od dosadašnjih.

„Problemi mladih se malo razlikuju od onih sa kojima se suočavaju odrali. Mlade u Srbiji muče isti oni problemi sa kojima se susreću i njihovi vršnjaci u zemljama Evropske unije, kao što su obrazovanje i zapošljavanje. Samo sistematski pristup i rad institucija namenjenih mladima, uz svesrdnu podršku koja dolazi od organizacija civilnog društva, može da promeni dnevni život mladih u Srbiji“ rekao je za naš veb sajt Vukašin Grozdanović predsedavajući upravnog odbora Krovne organizacije mladih Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: