Matematičari traže pomoć države

Beograd -- Đaci Matematičke gimnazije, koji doneli su Srbiji 150 medalja, traže pomoć države i sponzora kako bi otišli na Matematičku olimpijadu, pišu "Novosti".

Izvor: Večernje novosti
Podeli

Za poslednjih pet godina đaci Matematičke gimnazije doneli su Srbiji 150 medalja sa svetskih takmičenja. Samo jedno zlato deli jednog od njih, Teodora Fon Burga, da postane najbolji matematičar svih vremena na svetu. A i pored ovakvih uspeha, odlazak na svako takmičenje neizvestan je do poslednjeg trenutka, jer ne znaju da li će da skupe pare za put.

Od učešća na Matematičkoj olimpijadi, koja će sredinom jula biti održana u Argentini, šestočlani tim deli 8.000 evra, potrebnih za kupovinu avionskih karata.

"Svake godine je ista priča. Državi godišnje donesu oko 30 medalja, a kada treba da putuju, moramo da molimo na sve strane i tražimo sponzore. Ministarstvo prosvete je za Argentinu obećalo deo novca, ali nedovoljno za troškove puta. Ova deca nikada ne dobijaju džeparac, to snose njihovi roditelji, a smeštaj i hranu domaćini takmičenja", kaže za "Novosti" direktor škole Srđan Ognjanović.

Ognjanović kaže da su njegovi učenici najveće blago koje ova zemlja ima, ali da se ovde malo ko za njih interesuje. Četvorica najtrofejnijih već su, kaže, dobili ponude za studije i stipendije deset najprestižnijih svetskih univerziteta.

Oni se već sada izjašnjavaju da će da idu, bez mnogo izgleda da će se ikada vratiti da rade i žive u Srbiji. Ponude iz celog sveta, dodaje, đacima Matematičke stižu svakodnevno. Ali Univerzitet u Beograda nikada nije ni pitao za njih.

"Hoćemo da UB uđe na Šangajsku listu 500 najboljih univerziteta sveta, a ne trudimo se da najbolje đake zadržimo. Razumem da i država nema para, ali mora da odredi prioritete i kaže da li je važno da na neko takmičenje idemo, pa onda taj odlazak i podrži", komentariše Ognjanović.

Sa ili bez podrške države i kompanija, mladi matematičari, fizičari, informatičari i astronomi gde god da odu vraćaju se sa odličjima oko vrata. Na poslednjem takmičenju, Balkanskoj matematičkoj olimpijadi u Turskoj koja je završena pre nekoliko dana, srpska reprezentacija osvojila je treće mesto u ukupnom plasmanu. Pojedinačno, svih šest takmičara uzelo je medalje.

Ognjanović ipak kaže da će učenici sigurno ići na Olimpijadu, koja postoji već 50 godina i Srbija nikada nije propustila učešće. Ako treba, dodaje, prodaće i sopstvena kola! Kako nemaju dovoljno sredstava, objašnjava, često mole razne firme da budu sponzori. Tako se na listi donatora, kojima su matematičari zahvalni, našla i jedna kockarnica, navodi list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 174 idi na stranu