Đubre posle Prvog maja

Beograd -- Proslavu prvog maja poslednjih godina prati kritika zbog nesavesnog ponašanja izletnika.

Izvor: B92
Podeli

I pored apela da u prirodi ne ostavljaju smeće, i ne pale vartu, iz godine u godinu nailazimo na istu sliku: zgarišta, plastične flaše, kese, i ostaci hrane.

Službe koje skupljaju otpad imaju pune ruke posla. Posle ovakve proslave, nije dovoljno kese pune smeća prisloniti na drvo, a mnogi nisu uradili čak ni to.

Ima onih koji su na Košutnjaku od utorka ujutru, ali i onih kojima je tradicija da izbegnu gužvu, i okupe se 2. maja. Kažu da izletnici nikada nisu ostavili ovoliko smeća.

Prvomajsko slavlje podrazumeva i bogat jelovnik sa roštilja, pa su na Košutnjaku na svakih nekoliko metara zgarišta, neka ne baš i potpuno zagašena.

Ipak, nadležne službe su preduzele sve mere, kako tokom slavlja ne bi došlo do incidenata. Ada Ciganlija je organizovala službe koje su već tokom slavlja prikupljale otpad.

Tokom proslave prvog maja izletnicima se gledalo kroz prste, pa nisu kažnjavani za nered koji su ostavili za sobom. Kako propisuje gradska odluka za održavanje čistoće, kazna za bacanje smeća za fizičko lice kreće se od 2500 pa do nekoliko desetina hiljada dinara.

strana 1 od 174 idi na stranu