Sarkozijev dogovor sa Gadafijem

Nikola Sarkozi i Moamer Gadafi postigli su dogovor po kom je za nuklearnu saradnju sa Francuskom, Libija trebalo da oslobodi zatočene bugarske medicinske sestre

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.04.2012.

20:18

Default images

Ni ministarstvo spoljnih poslova, ni kabinet predsednika nisu komentarisali navode magazina koji tvrdi da su zasnovani na poverljivim diplomatskim depešama razmenjenim uoči oslobađanja medicinskih sestara u Libiji, navodi francuski magazin "Le Enrokiptibl" (Les Inrockuptibles) u najnovijem broju. .

Pet bugarskih sestara i jedan palestinski doktor, koji su proveli osam godina u zatvoru u Libiji zbog optužbi da su zarazili decu virusom side, oslobođeni su 24. jula 2007. godine posle intervenisanja Francuske.

Dan pošto su oslobođeni, Sarkozi je otputovao u Tripoli, kako bi nadgledao potpisivanje ugovora o prodaji oružja i sporazum o nuklearnoj saradnji kada je i pozvao Gadafija u posetu Parizu krajem te godine.

Magazin navodi diplomatsku depešu koju je primio tadašnji francuski ambasador u Tripoliju Žan-Lik Sibid 16. jula u kojoj se od njega traži da "stupi u kontakt sa libijskim vlastima na najvišem nivou kako bi im predao nacrt okvirnog sporazuma o francusko-libijskoj saradnji".

U odgovoru dva dana kasnije, izaslanik javlja Parizu da je Tripoli naročito zainteresovan za "nuklearnu saradnju" odnosno da su "Libijci čekali ovaj signal koji ispunjava ličan zahtev pukovnika Gadafija", navodi magazin.

U noći 23. jula, ambasador je primio novu depešu u kojoj se kaže da je Pariz prihvatio nuklearni dogovor, ali uz napomenu da se Francuska slaže "samo ako se oslobode sestre i doktor", piše list i dodaje da su oni oslobođeni sutradan.

Govoreći pred parlamentarnom komisijom 2007. godine, tadašnji Sarkozijev šef kabineta Klod Gean, a sadašnji ministar unutrašnjih poslova, rekao je da nije bilo "pogodbi" u pregovorima o oslobađanju medicinskog osoblja.

Samo nedelju dana pred odlučujući drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj, vebsajt "Medijapar" je objavio da je došao do dokumenta libijske tajne službe, prema kojem je Gadafijev režim pristao da finansira Sarkozijevu kampanju sa 50 miliona evra 2007. godine, nakon čega je Sarkozi najavio da će tužiti portal.

Fransoa Oland, Sarkozijev protivkandidat u drugom krugu predsedničkih izbora, poručio je da pravda mora da bude sprovedena.

"Ako je to laž, sajt će biti osuđen, a ako nije laž, onda očekujemo objašnjenja", rekao je socijalistički kandidat, odbacujući istovremeno spekulacije o bilo kakvoj povezanosti sa tom aferom.

Prema rezultatima najnovijih anketa, Oland bi na glasanju u nedelju mogao da dobije 53 odsto glasova, a Sarkozi 47 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: