Slučaj Milošević: Nema smene sudije

Beograd -- Visoki savet sudstva još nije razmatrao inicijativu za razrešenje sudije Osnovnog suda u Požarevcu Gordanu Vidojković, koja je sudila Marku Miloševiću.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Ona je sudila Miloševiću u prvostepenom postupku po tužbi za prebijanje "otporaša" Nebojše Sokolovića 2000. godine.

"Pred VSS nije pokrenut postupak za razrešenje sudije Vidojković, niti je doneta odluka o prestanku sudijske funkcije", rekla je Tanjugu predsednica tog Saveta Nata Mesarović i dodala da je postupak pred disciplinskim tužiocem.

Disciplinski tužilac VSS razmatra da li ima osnova za pokretanje disciplinskog postupka protiv sudije Vidojković.

Disciplinskom tužiocu prosleđena je inicijativa za razrešenje sudije Gordane Vidojković i u toku je prikupljanje podataka i informacija da li je bilo propusta u njenom radu i da li ima osnova za pokretanje postupka, rekla je Tanjugu disciplinski tužilac Mirjana Ilić.

Ukoliko se utvrdi da su ispunjeni uslovi, disciplinski tužilac će podneti Disciplinskoj komisiji predlog za vođenje disciplinskog postupka.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen rekao je juče da će sudnica već saslušana i da je pitanje dana kada će ona biti smenjena.

"Pitanje je dana kada će sudija Vidojković biti razrešena dužnosti, jer je dovela do zastarevanja krivičnog gonjenja", rekao je Homen.

Sudija Vidojković je donela presudu kojom se zbog zastarelosti odbija tužba protiv Marka Miloševića za prebijanje pripadnika
"Otpora" Nebojše Sokolovića u Požarevcu 2. maja 2000. godine, a nedavno je tu odluku potvrdio Apelacioni sud u Beogradu.

Postupak za napad na "otporaša" Momčila Veljkovića je zastareo ranije, jer je zadobio lake telesne povrede, a Radojko Luković, koji je takođe imao teške povrede, u međuvremenu je poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Miloševiću se sudilo u odsustvu jer nije dostupan pravosudnim organima Srbije, a za njim je, međutim, i dalje na snazi Interpolova poternica raspisana po nalogu Specijalnog suda u Beogradu, koji protiv njega vodi postupak zbog šverca cigareta.

Sudija Gordana Vidojković je demantovala vest, navodeći da je netačna, jer "nije zasnovana na zakonu, već je očigledno objavljena bez prethodne provere".

"Inicijativu za razrešenje sudije može podneti svako, dok se odluka može doneti tek po sprovedenom disciplinskom postupku, a po podnošenju predloga disciplinskog tužioca. Imajući u vidu da mi nije dostavljen predlog za vođenjem disciplinskog postupka sa dokazima i da nije bilo zakazano disciplinsko ročište, ovakva vest je netačna i predstavlja poseban vid zastrašivanja, kako mene lično tako i mojih kolega, a naročito disciplinskog tužioca, disciplinske komisije i eventualno VSS koji o tome treba da donese odluku", istakla je ona u saopštenju koje je dostavila B92.

Inicijativu za razrešenje sudije Vidojković Visokom savetu su podneli prebijeni "otporaši", a podržalo je i Ministarstvo pravde zbog nedopustivosti da procesi zastarevaju nakon sprovedene reforme u pravosuđu.

U Zakonu o sudijama navedeno je da je zastarevanje postupka jedan od disciplinskih prekršaja koji su razlog za pokretanje razrešenja sudije.

Osnovni sud u Požarevcu je 17. novembra doneo presudu kojom je zbog nastupanja apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja odbio optužbu protiv Miloševića za prebijanje Sokolovića.

Presudu kojom je optužba protiv sina bivšeg predsednika SRJ odbijena, sud je doneo posle saslušanja veštaka medicinske struke, koji je potvrdio da su Sokoloviću nanete teške povrede, ali da iz postojeće dokumentacije ne može da se zaključi i da su bile opasne po život.

Krivično gonjenje za teške telesne povrede, koje su kvalifikovane kao "opasne po život", kasnije zastareva, ali kako to nije optužba protiv Miloševića, zbog zastarelosti je odbijena.

Milošević, koji je u bekstvu i u Ruskoj Federaciji uživa azil, bio je optužen da je sa saradnicima i telohraniteljima 2. maja 2000. pretukao, pored Sokolovića, i "otporaše" Momčila Veljkovića i Radojka Lukovića.

strana 1 od 184 idi na stranu