"Radnike očekuje teška godina"

Beograd -- Položaj radnika u Srbiji je gori nego prethodnih godina, a zaposleni strahuju za radna mesta, kaže potpredsednik Veća SSSS Zoran Mihajlović.

Izvor: Beta
Podeli

"Položaj radnika nije bolji nego prethodnih godina, može se reći i da je za nijansu gori, i u Srbiji i u svetu radi se na tome da se položaj radnika minimizira i pokvari", rekao je Mihajlović agenciji Beta.

Čelnik Saveza samostalnih sindikata Srbije je ocenio da svetska ekonomska kriza utiče na to da se prava radnika i njihov položaj u društvu umanje.

"U Srbiji je velika nezaposlenost od 30 odsto, a menadžeri i poslodavci svojim kapitalom imaju mogućnost da zapošljavaju i da opuštaju, pa tako radnici strahuju za svoja radna mesta", rekao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, vlada nesigurnost zaposlenih u firmama kojima je opstanak neizvestan.

"Kada imate nesigurnost, poremećaj tržišta radne snage, ne možete očekivati da je položaj radnika bolji", istakao je Mihajlović.

On je dodao i da, bez obzira na izborna obećanja, radnike u Srbiji očekuje "teška i kritična godina".

"Moraće da se steže kaiš i sigurno će pući po zaposlenima", rekao je Mihajlović i poručio radnicima da budu složniji u borbi za svoja prava.

Poštene zarade, pristojan rad i socijalna sigurnost su minimum koji očekuju zaposleni, poručeno je iz Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) povodom Međunarodnog dana rada.

"SSSS zahteva da se isplaćuje ono što je zarađeno, da se suzbije rad 'na crno', poštuju pravila o bezbednosti i zdravlju na radu, smanji diskriminacija prilikom zapošljavanja i na radnom mestu", piše u saopštenju.

Taj sindikat je pozvao poslodavce da grade bolji i pravičniji svet rada, a zaposlene da budu glasniji u zahtevima da se poštuju njihova prava.

strana 1 od 184 idi na stranu