Radnici blokirali zgradu okruga

Oko 40 zaposlenih u Zavodu centra za strna žita blokiralo je zgradu Šumadijskog upravnog okruga u koju su ušli u četvrtak.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.04.2012.

09:22

Default images

Oni tvrde da ministar prosvete i nauke Žarko Obradović odbija da rešava probleme u toj ustanovi.

Prema navodima predstavnika sindikata, taj centar nije svojom krivicom doveden u tešku situaciju, a rešavanje problema ne zahteva velika finansijska sredstva.

Predsednik sindikata Centra Blagoje Kovačević rekao je agenciji Beta da je zgrada Šumadijskog upravnog okruga blokirana jutros od sedam časova i da su radnici dozvolili ulaz samo načelniku okruga i njegovoj sekretarici. Ulaz je dozvoljen i novinarima i policiji.

Kovačević je naveo da je osnovni zahtev radnika rešavanje statusa Centra za strna žita i dodao da je na drugom mestu i pitanje socijalnog programa i zaostalih zarada za 13 meseci.

Zaposleni u Centru za strna žita počeli su štrajk u sredu, a u zgradu Šumadijskog upravnog okruga su ušli u četvrtak i tu borave non-stop.

Prošle nedelje je ministru prosvete i nauke upućeno pismo u kome ga obaveštavaju da se radnici ustanove koja postoji 114 godina i najstarija je u Srbiji nalaze na ivici egzistencije.

U otvorenom pismu se navodi da zaposleni imaju plan za rešavanje krize u ustanovi, ali da Ministarstvo prosvete stalno vrši opstrukciju tih planova.

Kriza u tom centru je, kako se navodi, nastala kada je direktor Instituta za poljoprivredna istraživanja Srbije iz Beograda, u čijem je sastavu Centar, tada zaključio ugovor koji mu je naneo štetu od 21 miliona dinara.

Napominje se da je državni sekretar u ministarstvu prosvete Radivoje Mitrović zaključio ugovor o prebacivanju duga sa Instituta za poljoprivredu Srbije na Ministarstvo finansija koji nije realizovan, pa su sudski izvršitelji dolazili da dug naplate u Centar.

Početkom godine radnici Centra za strna žita su sprečili izvršenje licitacije i prodaje kompletne opreme i mašina.

Žiro-račun Centra za strna žita je u više od dve godine u blokadi za oko 10 miliona dinara bez kamate.

Lokalna samouprava Kragujevca ponudila je ranije plan za rešavanje statusa Centra, ali se niko od nadležnih na državnom nivou nije o tome izjasnio.

Osnivač i vlasnik Centra za strna žita u Kragujevcu je Republika Srbija. Zaposleni očekuju da se izvrši reorganizacija Centra i da Grad Kragujevac postane suvlasnik ili da država ponudi bolji plan da se izađe iz krize koja traje nekoliko godina.

Centar za strna žita ima 51 zaposlenog, a njegov račun u banci je blokiran od 2009. godine. Kriza je kulminirala krajem prošle godine pretnjom prinudne prodaje imovine radi namirenja duga, a potom su počeli pregovori s Ministarstvom prosvete i nauke i čelnicima Kragujevca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: