"Razrešenje sudije zbog Miloševića"

Sudija Gordana Vidojković saslušana zbog zastarevanja postupka protiv Marka Miloševića za prebijanja otporaša i očekuje se njeno razrešenje, kaže Slobodan Homen

Izvor: B92, Veèernje novosti

Nedelja, 29.04.2012.

22:08

Default images

Sudija Osnovnog suda u Požarevcu Gordana Vidojković saslušana je pred Visokim savetom sudstva zbog zastarevanja postupka protiv Marka Miloševića za prebijanja otporaša 2000. i narednih dana očekuje se njeno razrešenje, najavio je državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen.

"Pitanje je dana kada će sudija Vidojković biti razrešena dužnosti, jer je dovela do zastarevanja krivičnog gonjenja. To će biti drugi slučaj razrešenja sudije zbog zastarevanja, jer je dužnosti razrešena i Aleksandra Zlatić, sudija Apelacionog suda u Beogradu", rekao je Homen na tribini o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u Velikom Gradištu, a prenose "Večernje novosti".

Postupak protiv Marka Miloševića i njegovih saradnika vodio se po tužbi otporaša Nebojše Sokolovića, Momčila Veljkovića i Radojka Lukovića, koje su Marko Milošević i njegovi saradnici pretukli ispred kafea "Pasaž“ pre 12 godina.

Međutim, tužba Veljkovića zastarela je 2006, a Sokolovića 2010. godine, dok je po tužbi Lukovića obustavljen postupak posle njegove pogibije pre četiri godine, a porodica sprečena da nastavi gonjenje.

Pošto su smatrali da je sudija Vidojković namerno opstruirala proces, Sokolović i Veljković su u martu ove godine podneli inicijativu Visokom savetu sudstva za njeno razrešenje.

Ona je najpre odbijala njihov zahtev da u proces uvede i Marka, da bi to učinila tek kad je on pobegao iz zemlje. Potom je presudila da tuče jeste bilo, ali da se ne zna ko im je tačno naneo povrede, iako se to u delu saizvršilaštva i ne utvrđuje. Potom je dva puta presudila da je delo zastarelo, što je potvrdio i Apelacioni sud.

Sudija Vidojković: Netačne tvrdnje o mom razrešenju

Sudija Gordana Vidojković navela je u saopštenju da je o svom razrešenju saznala iz elektronskog izdanja "Blica". Ona je demantovala tu vest, navodeći da je netačna, jer "nije zasnovana na zakonu, već je očigledno objavljena bez predhodne provere".

"Inicijativu za razrešenje sudije može podneti svako, dok se odluka može doneti tek po sprovedenom disciplinskom postupku, a po podnošenju predloga disciplinskog tužioca. Imajući u vidu, da mi nije dostavljen predlog za vođenjem disciplinskog postupka sa dokazima i da nije bilo zakazano disciplinsko ročište, ovakva vest je netačna i predstavlja poseban vid zastrašivanja, kako mene lično tako i mojih kolega, a naročito disciplinskog tužioca, disciplinske komisije i eventualno VSS koji o tome treba da donese odluku", istakla je ona u saopštenju koje je dostavila B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: