"Blokade puteva nisu rešenje"

Beograd -- Protesti poljoprivrednika ne predstavljaju rešenje problema u finišu kampanje za opšte izbore u Srbiji, tvrde predstavnici nekoliko poljoprivrednih udruženja.

Izvor: Beta
Podeli

Prema njima, protesti omogućavaju zloupotrebe zlonamernim pojedincima i političkim partijama.

U zajedničkom saopštenju se ističe da "većina afirmisanih i legitimih udruženja poljoprivrednika ne organizuje trenutne proteste i blokade na teritoriji Vojvodine" i dodaje da ambicija učesnika protesta nije korist poljoprivrednika već obična borba za politički interes.

Saopštenje su potpisali predstavnici Udruženja farmera Južni Banat, udruženja JUBANAGRO iz Alibunara, Starčevačkih paora, MIKER-a iz Užica, kao i Udruženja malinara Zlatna malina iz Prijepolja, Unije poljoprivrednih proizvođača iz Sremske Mitrovice i Šabačkog udruženja odgajivača goveda, Udruženja stočara Bečeja, Asocijacije poljpoprivrednika iz Laćarka i Eko farmera iz Kovilja.

Nezadovoljni poljoprivrednici već drugi dan blokiraju puteve u Vojvodini i u nekim delovima centralne Srbije.

Naglašeno je da pojedini poljoprivrednici nemaju "podršku reprezentativnih udruženja" i "izlaze sa lično motivisanim, različitim i nedovoljno jasnim zahtevima prema državi, što ne doprinosi ugledu poljoprivrednika i ruši sistem organizovanog nastupa prema državi".

U saopštenju se navodi da su članovi tih udruženja učestvovali u kreiranju i dopunjavanju više mera Ministarstva poljoprivrede kao što je produženje roka važenja bonova za dizel gorivo, proširenje subvencija na veći broj korisnika, isplata avansne subvencije po kilogramu, u ukupnoj vrednosti tri milijarde dinara.

Članovi tih udruženja se učestvovali i u utvrđivanju garantovane cene proizvoda kod otkupljivača industrijskog bilja sa referentnom cenom berze u Budimpešti, priznavanju subvencija za utrošenu količinu u ishrani stoke na gazdinstvu i smanjenju kamata subvencionisanih kredita sa osam na šest odsto.

Udruženja u saopštenju zaključuju da je "konfrontacija sa Vladom koja ima tehnički karakter bespredmetna" i da blokade puteva predstavljaju pritisak više na građane u kolonama nego na državu.

Društvo

strana 1 od 184 idi na stranu