Paori nastavljaju blokadu puteva

Poljoprivrednici nastavljaju blokadu važnijih putnih pravaca u Vojvodini i delovima centralne Srbije sve dok, kako kažu, njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Izvor: B92

Sreda, 25.04.2012.

18:02

Default images

Paori su se sastali u sredu po podne u Beogradu s predsednicom parlamenta Slavicom Đukić Dejanović, koja zamenjuje predsednika Republike.

Ona im je poručila da prekinu blokadu puteva, kao i da će probleme zbog kojih protestuju rešavati naredna vlada. Blokada najvažnijih saobraćajnica se nastavlja, odgovoraju poljoprivrednici.

"Nastavićemo do daljeg blokadu važnijih putnih pravaca u Vojvodini i delovima centralne Srbije, jer nije udovoljeno njihovim zahtevima za vraćanje subvencija po hektaru", izjavio je večeras Tanjugu predstavnik poljoprivrednika koji protestuju Zoran Lambeta.

On je napomenuo da će blokiranje puteva traktorima i drugim poljoprivrednim mašinama biti tokom noći ublaženo, ali je napomenuo da nezadovoljni poljoprivrednici nastavljaju 24-časovnu blokadu dok s nadležnima ne bude postignut dogovor o ispunjenju njihovih osnovnih zahteva.

Lambeta je rekao da u današnjem razgovoru sa Đukić-Dejanović "nije ništa dogovoreno kako bi protest bio prekinut". Poljoprivrednici iz Pančeva i Kovačice, nezadovoljni uredbom o subvencijama, blokirali su oko 19.30 sati most na Tamišu i tako zaustavili saobraćaj ka Beogradu. Oni su najpre blokirali puteve svojim telima praveći živi zid, a potom su neki od njih traktorima probili policijsku ogradu koja im je preprečila put ka mostu u nastojanju da traktorima blokiraju put.

Tada je došlo i do manjih fizičkih sukoba štrajkača s policijom, u kojima nije bilo ozbiljnije povređenih. Policija se nakon incidenata povukla na sam most, a poljoprivrednici su sa oko 40 traktora blokirali pristup mostu i okolne ulice.

Prema podacima AMSS, od 21 sat blokiran je put u okolini Kikinde Melenci-Bašaid, put Novi Kneževac-Čoka, kao i putevi od Zrenjanina do Beograda, Novog Sada i Novog Bečeja. Blokiran je put i Zrenjanin-Vršac kod Sečnja, put od Pančeva ka Zrenjaninu, kao i stari put preko mosta na Tamišu.

Poljoprivrednici su blokirali i put Novi Sad-Bačka Palanka kod Gložana, Bečej-Novi Bečej, Bački Petrovac-Maglić, Vršac-Bela Crkva kod Jasenova, dok je u centralnoj Srbiji blokiran put Kragujevac-Topola kod Cerovca.


Blokadi je prethodio, kako su ocenili nezadovoljni poljoprivrednici, neuspeli sastanak s predsednicom Skupštine Srbije. Kako su naveli, ona im je samo obećala da će o njihovim zahtevima obavestiti premijera Mirka Cvetkovića i ministra poljoprivrede Dušana Petrovića.

Predsednik Udruženja paora iz Pančeva Slavko Žužulj rekao je da se to udruženje pridružilo poljoprivrednicima iz južnog Banata i traže da se poništi novi model subvencionisanja i da se vrate stari podsticaji i isplata od 14 000 dinara po hektaru.

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Branko Pantović je izjavio da je u popodnevnim satima prekinuta blokada na putu od Pančeva ka Vršcu i Beloj Crkvi.

Đukić Dejanovićeva: Nova vlada će rešiti pitanje subvencija

Foto: Beta
Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, koja zamenjuje predsednika Republike, poručila je nezadovoljnim poljoprivrednicima da prekinu blokadu kao i da će probleme zbog kojih protestuju rešavati naredna vlada.

Ona je, nakon sastanka, rekla Tanjugu da nije realno očekivati da će vlada promeniti uredbu o subvencionisanju 10 dana pred parlamentarne izbore. Prema njenim rečima, nije realno rešavati neke stvari u predizbornom periodu.

"Razgovarali smo o tome da jedno takvo nezadovoljstvo i očekivanje da se neke stvari mogu rešiti u roku od pet-šest dana do predizborne ćutnje, može biti da nije ni realno", rekla je ona.

Đukić Dejanovićeva je navela da se način na koji poljoprivrednici izražavaju svoje nezadovoljstvo može dovesti u vezu sa određenim političkim manipulacijama o čemu je, kako je rekla, otvoreno pričala sa njima.

Upitana ko manipuliše poljoprivrednicima, predsednica parlamenta je kazala da to rade oni koji hoće da daju negativnu ocenu aktuelnoj Vladi Srbije i ministarstvu poljoprivrede.

"Nisam ulazila u to ko koga indukuje, ko stoji iza koga, to mi nije ni pozicija dozvoljavala, niti sam ja to htela", rekla je ona i dodala da problematika u vezi sa Vladinom uredbom "ne iziskuje kucanje na vrata Doma Narodne skupštine, u kojoj se ne raspravlja o uredbama".

Ona je kazala da su poljoprivrednici posle sastanka ostali u uverenju da Vlada Srbije i pojedini političari nemaju dovoljno razumevanja za njih.

Đukić Dejanovićeva je rekla da nad poljoprivrednicima neće biti primenjena sila, ali je dodala da ni oni ne bi trebalo da primenjuju silu u pogledu slobode kretanja građana.

Ona je rekla da je sa poljoprivrednicima razgovarala kako bi se situacija smirila, a ne rasplamsala, i kako ne bio bio ugrožen neposredni period pred parlamentarne izbore na kojima, kako je kazala, građani svojom voljom mogu oceniti svakog političara, resornog ministra i Vladu u celini.

Poljoprivrednici bi bili zadovoljniji da se sretnu sa ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem, rekla je Đukić Dejanovićeva i dodala da je pokušavala snagom argumenata da ih ubedi da će ubrzo posle 6. maja nova vlada rešavati probleme.

Ona je istakla da nije dobro da u predizbornom periodu građani žive u strahu da li će biti blokirani putevi i da li će biti incidenata i da je "u tom smislu imala potrebu da razgovara sa njima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

129 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: