Posle 40 godina ispravljen "Vene"

Čuvene "Veneove zbirke", priručnik iz matematike koji se u našim srednjim školama koristi od 1970. godine, očišćene su od grešaka na inicijativu izdavača.

Izvor: B92

Sreda, 25.04.2012.

07:55

Default images

Đaci sada uče iz ispravnih udžbenika, izjavila je portparolka Zavoda za izdavanje udžbenike Jelena Ivanović.

Izdavač, Zavod za udžbenike, štampao je u septembru prošle godine novo izdanje zbirki, rekla je Ivanovićeva Tanjugu i navela da je na tom veoma složenom poslu ispravke štamparskih i materijalnih grešaka angažovan profesor Dobrilo Tošić.

Profesor Tošić detaljno je pregledao, proverio zadatke i rezultate i iz njih otklonio sve štamparske i stvarne greške, i kako je u saopštenju Zavoda ocenio sam profesor, "Veneove zbirke" su posle svih provera i korekcija sada apsolutno u svemu u redu.

"Zavodu treba čestitati na ovoj inicijativi, kao i svemu drugom koje preduzima u cilju provere naučne tačnosti izdanja iz ranijeg perioda", naveo je u Tošić, profesor ETF-a u penziji.

Direktor Matematičkog društva "Arhimedes" Bogoljub Marinković rekao je da su nastavnici mogli da primete greške, a da od njihove posvećenosti poslu zavisi da li su ukazivali učenicima na propuste.

On ipak smatra da su krivci za ovakav propust izdavač, recenzenti, autor, ali i Ministarstvo prosvete koje je, kako kaže, odobrilo knjige za upotrebu, iako imaju mnogo grešaka.

"Drago mi je što je Zavod otklonio greške, profesoru Tošiću svaka čast, ali moja zamerka je i što su zbirke štampana na latinici", rekao je Marinković, a iz Zavoda podsećaju na osnovni princip svake nauke i istraživanja - stalno preispitivanje i dolazak do novih rezultata.

Pojedini mediji navode da su "više od 40 godina srednjoškolci u Srbiji učili matematiku iz čuvenih Veneovih zbirki u kojima je bilo čak 15.000 grešaka, od kojih mnoge nisu nimalo beznačajne", a da za sve to vreme, kako se tvrdi, gotovo nijedan nastavnik nije primetio ovaj veliki propust.

Autor zbirki je jedan od najpoznatijih matematičara u Srbiji Vene T. Bogoslavov, profesor u penziji, koji je najveći deo svog radnog veka proveo u Petoj beogradskoj gimnaziji.

Godine 2008. obeleženo je jubilarno, 40. izdanje zbirki. Bogoslavov je autor 11 knjiga, koje su imale 57 izdanja i tiraž od 1,9 miliona primeraka.

Bogoslavov je dobitnik mnogih matematičkih priznanja, a komentarišući novinske naslove, profesor je, kako navode u Pres službi Zavoda, kratko rekao da "ko radi, taj i greši".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: