Otvoren centar za brzo reagovanje

Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu namenjen za brzo reagovanje u slučaju požara, poplava i zemljotresa zvanično je počeo sa radom.

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.04.2012.

07:31

Default images

Međuvladin sporazum o osnivanju centra su tokom obilaska potpisali srpski ministar policije Ivica Dačić i zamenik ministra za vanredne situacije Rusije Vladimir Pučkov.

Dačić i Pučkov prethodno su, na niškom aerodromu, odali prizanje ruskim deminerima koji su, na više lokacija u Srbiji, angažovani na humanitarnom razminiravanju terena.

Oni su izrazili uverenje da će centar osigurati veću bezbednost u slučaju vanrednih situacija građanima Srbije, ali i regiona.

Dačić je naglasio da je taj centar otvoren za pristupanje bilo koje druge države, koja razume našu nameru da se iz Niša deluje u suzbijanju vanrednih situacija.

"Srpsko-ruski centar treba da pruži humanitarnu pomoć i brz odgovor na vanredne situacije na terotoriji Srbije i drugih balkanskih država, koje upute takav zahtev. Zbog klimatskih promena u regionu i u Jugoistočnoj Evropi, predviđa se da će doći do raznih vanrednih situacija, poput poplava, klizišta i zemljotresa i da je zato neophodno spremno dočekati te izazove", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, klimatske promene dovode do neophodnosti zajedničkog planiranja i stručnog usavršavanja i opremanja jedinica koje reaguju u vanrednim situacijama.

Pučkov je istakao da je prioritetni zadatak centra zaštita stanovništva od prirodnih katastrofa i tehnoloških nesreća, istakavši da je to veoma složen posao.

Prema njegovim rečima, za uspešno obavljanje tog zadatka potrebno je uložiti zajedničke napore, koordinirano delovati i povećati efikasnost vatrogasno-spasilačkih jedinica na terenu. Pučkov je naglasio i da će zahvaljujući tom centru biti povećana bezbednost u regionu, a izrazio je očekivanje da će mu podršku pružiti i druge države. Dačić i Pučkov odali su priznanje aktuelnom moskovskom gubernatoru Sergeju Šojguu, koji je, dok je obavljao dužnost ministra za vanredne situacije, inicirao osnivanje tog centra.

Zvaničnici dve države uručili su i priznanja pripadnicima rusko-srpskog odreda deminera, koji su angažovani na humanitarnom razminiravanju na više lokacija u Srbiji.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i generalni sekretar Međunarodne organizacije civilne zaštite sa sedištem u Ženevi Navsi Apl'sleibi, koji je podržao osnivanje tog centra.

On je izjavio da će pripadnici te organizacije, koja ima 12 centara za obuku širom sveta, organizovati programe obuke i za pripadnike srpsko-ruskog centra u Nišu.

Srpsko-ruski humanitarni centar smešten je neposredno uz niški aerodrom, a zvaničnici dve države obišli su njegove prostorije.

Zvaničnici dve države prethodno su pogledali izložbu, koja oslikava akcije na čišćenju terena od raznih ubojnih sredstava, ruskih i srpskih deminera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: