Karzai: Snimci vojnika SAD odvratni

Kabul -- Predsednik Avganistana Hamid Karzai osudio je novootkrivene fotografije na kojima američki vojnici poziraju kraj posmrtnih ostataka trojice bombaša samoubica.

Izvor: Beta
Podeli

Karzai je rekao za te snimke da su "odvratni".

Karzai je u današnjem saopštenju upozorio da su na slične incidente u prošlosti gnevno reagovali i Avganistanci i međunarodna zajednica.

Hamid Karzai je izjavio da NATO treba hitno da napusti zemlju da bi domaće snage preuzele odgovornost za bezbednost zemlje, kako bi sprečile nehumano ponašanje američkih vojnika koji su, prema objavljenim fotografijama, pozirali pored posmrtnih ostataka bombaša samoubica.

"Ovo nije prvi put da se to dešava. Mi smo slične incidente, nehumane postupke, imali često tokom poslednjih deset godina. Mi najoštrije osuđujemo ovaj incident", izjavio je portparol avganistanog predsednika Karzaija, prenose agencije.

Prema njegovim rečima, pravljenje takvih fotografija i njihovo deljenje sa drugima je "grozno". Fotografije su objavljene juče u listu "Los Anđeles tajms" (Los Angeles Times).

Na jednoj se vidi kako pripadnici 82. padobranske divizije armije SAD poziraju sa avganistanskim policajcima, držeći odsečene noge nekog bombaša samoubice. Snimak je nastao 2010. godine.

"Los Anđeles tajms" je izvestio da je ista vojna jedinica potom poslata da ispita ostatke trojice bombaša samoubica i vojnici su ponovo pozirali sa okrvavljenim ljudskim ostacima.

Info

Srbiji se nudi saradnja sa NATO

Vašington -- Srbiji će posle izbora biti ponuđeno da proširi saradnju sa severnoatlantskom alijansom, najavila je Elizabet Šervud Randal, specijalna savetnica Baraka Obame.

Svet ponedeljak 30.04. 22:51 Komentara: 112

Poslednji zapisi Osame bin Ladena

Vašington -- Američka javnost uskoro će moći da pročita neke od poslednjih pisanih ili otkucanih zabeleški ubijenog vođe terorističke mreže Al Kaide Osame bin Ladena.

Svet ponedeljak 30.04. 20:21 Komentara: 4

Jemen: U sukobima 21 žrtva

Sana -- U žestokim sukobima koji su izbili danas na jugu Jemena, u blizini grada Loder, nad kojim Al Kaida pokušava da povrati kontrolu, poginula je najmanje 21 osoba.

Svet ponedeljak 30.04. 20:19 Komentara: 0
strana 1 od 1029 idi na stranu