Prijemni za srednje škole 18-19. VI

Beograd -- Završni ispiti za upis u srednje škole u Srbiji za školsku 2012/2013. godinu biće održani 18. i 19. juna, izjavio je ministar prosvete i nauke Žarko Obradović.

Izvor: Beta
Podeli

"Kad je reč o završnim ispitima, test iz srpskog, odnosno, maternjeg jezika biće 18. juna od 10 do 12 sati. Kad je reč o završnom testu iz matematike, on će biti dan kasnije, 19. juna, od 10 do 12 sati", rekao je Obradović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Prema njegovim rečima, prijemni ispiti u muzičkim i baletskim školama biće održani 8, 9. i 10. juna.

Konkurs za upis u srednje škole i informator za 2012/2013. godinu biće od sutra u prodaji.

"Konkurs za upis u srednje škole i informator za školsku 2012/2013. godinu pojaviće se sutra u javnosti. Konkurs je gotov, biće dostupan javnosti, učenicima i nastavnicima", rekao je ministar.

Obradović je kazao da će 21. i 28. aprila u osnovnim školama u Srbiji biti održani probni završni testovi, kao što je to bilo i prošle godine.

"Test počinje u devet sati, a kasnije u toku dana biće održan i drugi. Polažu se probni testovi iz srpskog, odnosno maternjeg, jezika i matematike. Svi zadaci će biti nepoznati", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, ove godine će oko 78.000 učenika završiti osnovno obrazovanje i svi će izaći na završni ispit.

"Na završnom ispitu će struktura zadataka biti drugačija nego prošle godine - 25 odsto zadataka će biti poznato, iz već objavljenih zbirki, 25 odsto će biti sa izmenjenim redosledom odgovora, ili izmenjenim brojevima, a 50 odsto biće nepoznato", kazao je Obradović.

Ministar je rekao da će redosled kandidata za polaganje završnih ispita biti utvrđen kroz nekoliko kriterijuma - uspeh u prethodnom školovanju, maksimum 60 bodova, rezultati sa takmičenja, kao i rezultati na završnim ispitima (20 bodova je maksimum za maternji jezik i 20 za matematiku).
Takođe, učenici za upis u srednju škole popunjavaju listu od 20 želja, a obrasci, prijave i liste nalaze se u konkursu, koji će od sutra biti u prodaji.

Info

strana 1 od 46467 idi na stranu