Navijači iza nereda u Resniku?

Beograd -- Ministar policije Ivica Dačić kaže da je posle incidenata u Resniku privedeno 20 lica od kojih je 14 zadržano. Najverovatnije je reč o navijačima Zvezde i Rada.

Izvor: B92, Beta, Tanjug Beograd
Podeli

Dačić je istakao da su protiv njih podnete i krivične i prekršajne prijave.

"Ne znam da li su organizatori, ali sam dobio informaciju da je 20 ljudi dovedeno u policijsku stanicu u Rakovici, a 14 zadržano. Prekršajne prijave zbog narušavanja reda i mira podignute su protiv dve osobe", rekao je Dačić za B92.

"Krivične prijave zbog sumnje da su počinili krivično delo ometanja službenog lica u obavljanju službene dužnosti podignute su protiv dva lica i oni su zadržani. Protiv 16 osoba podignute su krivične prijave zbog postojanja sumnje za napad na službeno lice i nasilničko ponašanje. Od 16 osoba dvoje je maloletno", objasnio je ministar unutrašnjih poslova.

On je naglasio da nema razloga da bilo ko napada policiju i da je ona reagovala kada su je gađali kamenjem, ali i ukazao da problem nije u nadležnosti policije, već je adresa za to pitanje gradska vlast.

U Resniku je tokom noći i dana bilo mirno, međutim meštani najavljuju novo okupljanje u 18h. Oni tvrde da ne protrestuju zbog doseljavanja Roma u Resnik, već zbog toga što se, navodno, naselje za njih pravi na zemljištu koje je privatna svojina pojedinih porodica iz Resnika. Dodatni razlog za novo okupljanje je, kako navode, neprimerena reakcija gradonačelnika Đilasa na njihov protest.

Dačić je naglasio da policajci ne mogu da budu "glineni golubovi" i da je povodom incidenta u Resniku razgovarao s predstavnicima gradskih vlasti.

"Mislim da je dobro da se spreče ovakvi događaji, ali i da Romi ne mogu da budu raseljeni sa jedne lokacije, a da na drugoj ne žele da ih prime", naglasio je ministar.

On je dodao da je juče razgovarao sa gradskim vlastima i upozorio ih na problem u Resniku, a da su mu predstavnici grada preneli da je buduće romsko naselje udaljeno kilometar od naselja u Resniku.

"Mislim da su nađene lokacije koje nisu u naseljima da ne bi bilo problema. Policija ne učestvuje u donošenju političkih odluka. Treba razgovarati, najlakše je da policija interveniše i ona će intervenisati ako je neko napadne", rekao je Dačić.

Juče je u Resniku grupa meštana pokušala da spreči postavljanje kontejnera za stanovanje za Rome, a prilikom intervencije policije, koja je privela četiri osobe, lakše su povređeni 12 policajaca i dva građanina.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je ranije danas da nema razloga za protest protiv naseljavanja Roma u Resniku.

Inače, nakon incidenata, od jutros je u Resniku mirno.

strana 1 od 103 idi na stranu