Neredi u Resniku, 14 povređenih

Privedeno 20 osoba osumnjičenih za nerede u Resniku, čiji se stanovnici protive postavljanju kontejnera za stanovanje Roma iz Belvila. Povređeno je 14 ljudi.

Izvor: B92

Nedelja, 08.04.2012.

13:17

Default images

U MUP-u je rečeno da je 12 policajaca zatražilo pomoć na Vojnomedinskoj akademiji, dok je dva civila primljeno u Urgentni centar.

Policija je danas blokirala izlaz iz Resnika kako bi sprečila meštane da blokiraju obilaznicu i da dođu do starog rasadnika, gde je u toku izgradnja Romskog naselja. Tom prilikom došlo je do nereda.

Luka Dejović iz Policijske uprave Beograd je za B92 rekao da je privedeno 20 osoba, od kojih će 18 biti procesuirano i protiv njih će biti podnete krivične prijave, a određeno im je i zadržavanje od 48 sati. Protiv dve osobe biće podnete prekršajne prijave, rekao je Dejović i dodao da je situacija u Resniku večeras mirna.

Dežurni hirurg na VMA Uroš Zoranović ranije danas je rekao da je 11 policajaca u međuvremenu pušteno kući, a da će jedan ostati još neko vreme kako bi mu se obavili dodatni pregledi.

Zoranović je rekao da je posle pregleda doktora različitih specijalnosti utvrđeno da su policajci zadobili lake telesne povrede, s obzirom da su nosili zaštitne šlemove i kontuzije ruku i nogu, grudnog koša kao i glave. Zoranović je rekao da očekuje i da će policajac koji je i dalje na VMA "najverovatnije biti pušten".

Portparol Hitne pomoći Nada Macura izjavila je da dvojica meštana Resnika koji su prebačeni u Urgentni centar imaju povrede glave, a jedan i prelom leve podlaktice.

Ona je rekla da jedan 31-godišnji muškarac ima "tupe povrede glave" dok je drugi muškarac, koji ima 25 godina, uz povrede glave zadobio i prelom leve podlaktice. Kako je rečeno u MUP-u, privedeno je četiri osobe, koje su odvedene na razgovor u policijsku stanicu u Rakovici.

Kako je javio ranije reporter B92, policajci su povređeni zato što su meštani bacali kamenice i cigle na njih. Inače, u ovom naselju treba da se postavi 40 stambenih kontejnera.

Meštani Resnika planiraju da blokiraju prugu Beograd – Bar ukoliko gradske vlasti ne odustanu od namere da u ovo podavalsko naselje, koje već ima veliku populaciju Roma, dosele Rome iz Belvila.

Sindikat srpske policije oštro je osudio napad na policajce. Prema njihovom saopštenju policajce su napali "meštani zajedno sa navijačima Rada i Crvene zvezde". SSP je objasnio da policajci nisu imali adekvatnu policijsku opremu, koja je stara i dotrajala, te da su zato povređeni.

"Zakon važi za sve, onaj ko napada drugog nije građanin, već huligan"

Dragan Ðilas (Beta, arhiva)
Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da u Beogradu zakon mora da važi za sve i da onaj ko odluči da napadne drugog čoveka i nanese mu povrede kamenicom ili flašom time prestaje da bude građanin koga štiti zakon i postaje huligan.

"Zato svi oni koji su danas napali policajce moraju biti kažnjeni. Onaj ko danas napada policajca samo zato što radi svoj posao sutra će se na isti način obračunavati sa medicinskom sestrom ili učiteljicom svog deteta ukoliko nije zadovoljan načinom na koji one rade svoj posao, a to je nedopustivo", istakao je Đilas u izjavi Tanjugu povodom incidenta u Resniku.

Đilas je istakao da je povod za incidente u Resniku pravljenje privremenog naselja za Rome koje će se nalaziti na više od kilometar udaljenosti od prvih kuća i u kome će smeštaj naći 20 romskih porodica.

Prema njegovim rečima, gradska vlast je u protekle četiri godine rešavajući problem romskih naselja postigla više nego što je ukupno za romsku zajednicu urađeno u Beogradu za poslednjih 20 godina.

"Mnogo romskih porodica u protekle četiri godine dobilo je krov nad glavom, lična dokumenta, socijalnu brigu i, što je najvažnije, redovno školovanje za većinu svoje dece", ukazao je gradonačelnik Beograda i dodao da nigde gde su raseljavane romske zajednice na teritoriji grada nije dolazilo do incidenata i da Romi u tim naseljima nikada nisu predstavljali bilo kakav problem, pretnju ili brigu za građane sa kojima žive.

Đilas je istakao da su neredi u Resniku "isključivo rasno motivisani", navodeći da je to ozbiljan problem o kojem mora glasno i jasno da se govori.

"Podsećam sve Beograđane da se zbog rasne netrpeljivosti Beograd u prošlosti dva puta stideo, da smo imali dane žalosti i dizali spomenike kada su na ulicama našeg grada stradala romska deca, samo zato što su druge boje kože", naveo je Đilas.

On je istakao da nema nikakvih pregovora sa Romima koji su se naselili na lokacije koje su neophodne za razvoj gradske infrastrukture i da oni sa tih lokacija moraju biti preseljeni.

"Ali nema i neće biti ni pregovora sa onim građanima Beograda koji smatraju da imaju pravo da sprečavaju naseljavanje nekoliko romskih porodica na kilometar udaljenosti od svog naselja. U Beogradu će, kao i do sada, važiti ista pravila za sve i niko ko poštuje zakon zbog boje kože neće imati nikakve privilegije, niti će zbog toga biti građanin drugog reda", napomenuo je gradonačelnik Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

300 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: