Istorijska poseta zvaničnika DEA

Susret sa direktorkom američke Agencije za borbu protiv narkotika (DEA) Mišel Leonhart u Beogradu je "istorijski", kaže ministar policije Ivica Dačić.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 06.04.2012.

19:44

Default images

"Nikada do sada u Beogradu nije boravila ovako visoka delegacija DEA, tako da je i to potvrda uspešne saradnje srpskih i američkih institucija na bezbednosnom nivou", precizirao je Dačić.

Ta saradnja rezultirala je uspehom u mnogim akcijama u borbi protiv "zla današnjice" - narkotika, izjavio je Dačić nakon sastanka u Palati Srbija, kojem su prisustvovali i zamenik direktora DEA Tomas Harigan i regionalni direktor Rasel Benton.

On je dodao da je zvaničnike Agencije upoznao sa svim rizicima sa kojima se u Srbiji suočavamo, boreći se protiv droge, te da je dogovoreno da se saradnja nastavi u nekoliko pravaca, a da je prvi operativna saradnja na nivou razmene informacija.

Podsetivši da je zaplenjeno oko 10 tona droge kroz zajedničku inicijativu MUP i DEA Dačić je kazao i da su rezultati koje je Srbija postigla u proteklom periodu u ovoj oblasti "izvanredni i na nivou regiona i na nivou Balkana i sveta".

Dačić je dodao da je dogovoren nastavak započetih akcija, a da je MUP zainteresovan za obuku kadrova i to u oblasti forenzike i veštačenja.

"Naravno, treba nam i bolja tehnološka opremljenost i očekujemo pomoć i tome. Ministarstvo je osnovalo posebnu Službu za borbu protiv narkotika i očekujem da će njen operativni rad započeti u drugoj polovini godine", naveo je Dačić.

Prema njegovoj oceni, MUP ima jako dobru regionalnu saradnju i sa drugim svetskim institucijama u toj oblasti sa kojima ima i potpisane sporazume.

"Posmatrajući položaj Ministarstva uz tom svetlu, Srbija je postala značajan faktor na regionalnom, evropskom, pa čak i na svetskom nivou", istakao je Dačić.

On je siguran da će i u narednom periodu MUP i DEA nastaviti saradnju i ostvarati i dugoročni cilj - otvoranje kancelarije te agencije u Beogradu - Dačić je Leonhatru i saradnicima uručio najviše priiznanaje MUP-a plaketu "Jakov Nenadović. Dačić je najavio da će u MUP-u biti formirana posebna služba za borbu protiv narkotika koja će od druge polovine ove godine, ili eventualno od sledeće, početi sa operativnim radom.

Dačić je delegaciji Američke agencije za borbu proitv narkotika (DEA), na čelu sa direktorkom Mišel Leonhart koja je danas bila u prvoj poseti Srbiji, preneo da će ta služba biti formirana u okviru Uprave kriminalističke policije.

On je, zajedno sa direktorom policije i saradnicima, upoznao goste sa rizicima koje Srbija ima u borbi protiv trgovine narkoticima, počevši od balkanske rute heroina, šverca kokaina iz Latinske Amerike, povezanosti kriminalnih grupa sa kriminalnim grupama u regionu, Latinskoj Americi, Africi, pa čak i u Australiji.

"Dogovorili smo se da se naša saradnja odvija u nekoliko pravaca. Pre svega, nastavićemo operativnu vrstu saradnje u smislu razmene informacija, koja je i do sada rezultirala zajedničkim operacijama", naveo je Dačić.

On je podsetio da je na osnovu informacija koje je Srbija pružila u protekle četiri godine zaplenjeno oko 10 tona droga što u Srbiji što u inostranstvu.

"Kada se tome doda rad i BIA, sigurno je da su rezultati koje je Srbija postigla, u ovom periodu izuzetno značajni i možda najbolji, ne samo u regionu nego i čitavoj Evropi", istakao je ministar policije.

Dogovoren je nastavak započetih akcija, kao i da je MUP veoma zainteresovan za obuku kadrova, posebno onih koji se bave borbom protiv narkotika, a naročito forenzikom, i veštačenjem droga, a sa druge strane neophodna je i pomoć u tehničko-tehnološkom smislu. U međuvremenu se oglasilai direktorka američke Agencije za borbu protiv narkotika Mišel Leonhart.

Ona je izjavila Tanjugu da je impresionirana liderstvom vrha Srbije u koordinaciji rada svih nadležnih službi i saradnji s tom agencijom u borbi protiv trgovine drogom u regionu.

"Posebno sam impresionirana liderstvom dosadašnjeg predsednika i Nacionalnog saveta za bezbednost u koordinaciji rada svih relevantnih ministarstava, uključujuci pre svega Ministarstvo unutrasnjih poslova, Ministarstvo pravde, BIA i tuzilastvo, u njihovom zajednickom naporu da sarađuju sa DEA u borbi protiv trgovine drogom u regionu", istakla je Mišel Leonhart.

A u saopštenju američke ambasade navodi se i sledeće:

"Vlada Sjedinjenih Američkih Država pozdravlja uspehe Srbije u privođenju pravdi trgovaca narkoticima i ostalih kriminalaca, kao i napore Srbije da unapredi regionalnu saradnju sa susednim zemljama na polju sprovođenja zakona. Dosta toga jos ostaje da se učini ali smo sigurni da ćemo zajedničkim radom odgovoriti i prevazići izazove koji su pred nama. Radujemo se nastavku saradnje sa Vladom kao i svim relevantnim akterima iz sektora pravosuđa i agencijama koje rade na sprovođenju zakona - Savetom za nacionalnu bezbednost, Bezbednosno informativnom agencijom, Ministarstvima unutrašnjih poslova i pravde, tužiocima, i predstavnicima organa sprovođenja zakona na svim nivoima."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: