Avion pao u Sibiru - 32 žrtve

Najmanje 32 osobe su poginule, dok je 11 ljudi spaseno nakon pada putničkog aviona rano jutros u Sibiru, 45 kilometara od Tjumena.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 02.04.2012.

07:25

Default images

Prema ruskim izvorima, od 43 osobe u avionu, "12 je na intenzivnoj nezi, a svi ostali su poginuli"

U avionu ATR-72, koji je putovao iz Tjumena za Surgut, bilo je 39 putnika i četiri člana posade, javila je ruska novinska agencija Itar-Tas citirajući regionalno Ministarstvo za hitne situacije.

Kako javlja Asošiejted pres, kompanija UT er je objavila imena putnika i članova posade, i čini se da među njima nema stranaca.

Preživeli su u ozbiljnom stanju, od kojih najmanje pet u kritičnom, javljaju RIA Novosti, a prenosi britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Pilot aviona ATR -72, ubrzo posle poletanja sa aerodroma u Tjumenu, pokušao je da izvede prinudno sletanje. Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je danas telegram saučešća predsedniku Rusije Dmitriju Medvedevu povodom avionske nesreće u oblasti Tjumena u kojoj su poginule 32 osobe.

"Najiskrenije saosećamo sa porodicama nastradalih i ruskim narodom. Primite izraze mog dubokog saučešća", poručio je predsednik Srbije.

Šef ruske državne agencije za civilnu avijaciju Aleksandar Neradko izjavio je da na avionu najverovatnije nije bio dobro urađen postupak za odleđivanje, ali da nema indicija da je to uzrok jutrošnje nesreće u kojoj je poginulo 32 ljudi.
(Foto: Beta)
U saopštenju avio-kompanije navedeno je da se avion srušio kilometar i po daleko od aerodroma, a predstavnik Istražnog komiteta Rusije Vladimir Markin rekao je da je zasad isključena mogućnost da su vremenski uslovi uticali na pad letelice.

Prema rečima Markina, istraga je pokrenuta u dva glavna pravca, pokušavajući da otkrije da li je pad uzrokovan tehničkom neispravnošću aviona, ili greškom posade, preneli su ruski mediji.

Vlasti su javile da je otvorena vanredna "vruća" telefonska linija za psihološku pomoć rodbini žrtava avio-katastrofe, a otvoren je i krizni štab za saniranje posledica nesreće u kojem su angažovana 232 čoveka.
(Foto: Beta)
Prethodna veća avionska nesreća u Rusiji dogodila se 7. septembra u Jaroslavu kada se, takođe, odmah posle poletanja srušio avion Jak-42, koji je prevozio hokejaški tim Lokomotive, a od 45 osoba u avionu preživela je samo jedna.

Avion ATR-72 koristi se za kratke i srednje letove, a u različitim verzijama može da primi od 64 do 74 putnika i nešto više od sedam tona tereta. Sa radara je nestao u 02.35 po srednjoevropskom vremenu.

Dvomotorni ATR-72 francusko-britanske proizvodnje, koji pripada kompaniji UT er, leteo je iz regionalnog centra Tjumen u Sibiru za naftaški grad Surgut, noseći 39 putnika i četiri člana posade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: