Marić: "Kontrast" nije imao dozvole

Novi Sad -- Objekat u kome je bila smeštena diskoteka "Kontrast" nije imao upotrebnu dozvolu sa stanovišta zaštite od požara, niti dozvolu za rad, kaže Predrag Marić.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Taj objekat ne samo da nije imao upotrebnu dozvolu sa stanovišta zaštite od požara, već uopšte nije imao upotrebnu dozvolu za rad", rekao je načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije za Televiziju Vojvodina.

Marić je kazao da je siguran da se požar sa takvim tragičnim ishodom ne bi dogodio da je u diskoteci bilo 150 ljudi, koliko je ona mogla da primi, a ne 350.

U požaru u novosadskoj diskoteci u nedelju u dva sata ujutru poginulo je šestoro mladih - tri devojke i tri mladića. Policija je odredila mere zadržavanja za vlasnika tog objekta i dvojicu zakupaca.

Marić je ponovio da je kontrolni pregled "Kontrasta" izvršen krajem 2011. godine i da je tada napisana prekršajna prijava zbog nesprovođenja zakonskih odredbi zaštite od požara.

U toj istrazi se pominje i "nekakva krađa struje" što bi moglo imati i veze sa kvarom instalacija ispod bine, napomenuo je Marić i ukazao da nijedan protivpožarni aparat u diskoteci nije radio.

Načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a naveo je da u požarima u ugostiteljskim objektima u Srbiji godišnje strada oko 200 ljudi i da je taj broj konstantan u poslednjih nekoliko godina.

Marić je najavio da će naređenje ministra Ivice Dačića o vanrednoj kontroli svih ugostiteljskih objekata u Srbiji sprovesti 250 inspektora, koji će tokom kontrole "sve svoje druge obaveze staviti po strani".

Marić je izneo i niz problema sa kojima se susreće služba kojom rukovodi, pomenuvši da u Srbiji ima 3.000 vatrogasaca, a da je potrebno 8.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 103 idi na stranu